Foto: Shutterstock

Lai arī banka "Citadele" saņēmusi vairāk nekā 800 ģimeņu pieteikumus uz konsultācijām par kredīta saņemšanu mājokļa iegādei, pārējās komercbankas joprojām nav ieinteresētas piedalīties pirmā mājokļa atbalsta programmā, liecina banku teiktais.

"SEB bankas" analīze liecina, ka pie pašreizējiem programmas nosacījumiem un pieņemtajām likumdošanas izmaiņām saistībā ar "nolikto atslēgu" principa ieviešanu, programmas mērķus nav iespējams pilnvērtīgi sasniegt. 

""Nolikto atslēgu" principa ieviešana mājokļu kreditēšanas jomā viesusi fundamentālas izmaiņas, kuru rezultātā būtiski pasliktinājusies hipotekāro kredītu pieejamība mājsaimniecībām, it īpaši reģionos," portālam "Delfi" norāda "SEB bankas" korporatīvās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke.

Viņš skaidro, ka, pat ņemot vērā atbalsta programmā paredzētās valsts garantijas, nosacījumi, ko, saglabājot atbildīgas kreditēšanas principus, kredītiestādes pašlaik var piedāvāt saviem klientiem, piemēram, pirmās iemaksas apjoms, joprojām nav samērojami ar tiem nosacījumiem, kas bija pieejami pirms likumdošanas izmaiņām. Tāpat, ņemot vērā uzsāktās diskusijas par iespējamo regulējuma maiņu, sniedzot klientiem iespēju izvēlēties tiem pieņemamāko hipotekārā kredīta veidu, SEB banka pašlaik ieņem nogaidošu nostāju.

"Swedbank" Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs Ainars Balcers uzsver, ka, piedaloties programmā, kura Maksātnespējas likuma grozījumu dēļ nedarbojas atbilstoši tās mērķiem, banka maldinātu savus klientus. 

"Mājokļa programmas uzdevums ir palīdzēt tikt pie mājokļa ģimenēm ar zemu uzkrājumu līmeni, savukārt, pašlaik programma dod iespēju izdevīgāk saņemt kredītu tām mājsaimniecībām, kuras tiktu kreditētas arī bez programmas palīdzības," viņš saka.

Arī valsts AS "Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum"), kas izsniedz programmas galvojumus komercbankai, valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko portālam "Delfi" apliecina, ka aktīvas līguma slēgšanas sarunas ar kādu citu banku pašlaik nenotiek.

Sākotnējais programmas apjoms paredz atbalstu aptuveni 200 ģimenēm, un tajā iesaistījusies viena no lielākajām tīkla bankām Latvijā, viņš uzsver. "Jebkurai bankai programmas ieviešanai jāpiemēro tās produktu un pakalpojumu struktūra, ko ir racionāli darīt pie noteikta darījumu apjoma," skaidro Paņķo. Viņš prognozē, ka iezīmētā programmas paplašināšana varētu veicināt citu banku interesi par dalību programmā.

"Iespējams, ka bankas šobrīd gaida grozījumus maksātnespējas regulējumā, kas radīs skaidrību par tālāko darbības ietvaru hipotekārās kreditēšanas jomā," piebilst Paņķo.

"SEB bankas" izsniegto mājokļu aizdevumu skaits pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējiem pagājušā gada ceturkšņiem, samazinājās par aptuveni 50%.

"Swedbank" apliecina - vēl pirms izmaiņu pieņemšanas jūtami pieauga to klientu skaits, kuri steidzās noformēt savus mājokļu pirkuma darījumus vēl līdz ir stājušies spēkā minētie grozījumi. Savukārt tie, kas vēl tikai rūpīgi domāja par savu pirkumu un veica nepieciešamos uzkrājumus pirmajai iemaksai, esot pauduši nožēlu par to, ka viņiem netiek dotas izvēles iespēja un ir spiesti mainīt savus ilgtermiņa plānus. "Pašlaik par ietekmi uz kreditēšanas apjomiem ir pāragri spriest, taču, ja grozījumu pašreizējā redakcija nemainās, tad ir indikācijas, ka kopumā tirgus varētu samazināties par aptuveni 40%," prognozē Balcers.

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā iedzīvotāju interesi par programmu līdz šim, Ekonomikas ministrija rosinās valdību piešķirt 635 tūkstošus eiro "Altum", lai nodrošinātu turpmāku pirmā mājokļa programmas īstenošanu.

Nepilnas nedēļas laikā banka "Citadele" saņēma  vairāk nekā 800 ģimeņu pieteikumus uz konsultācijām par kredīta saņemšanu mājokļa iegādei.

Valdības izstrādātā atbalsta programma ģimenēm ar bērniem  paredz, ka "Altum" uz laiku līdz 10 gadiem izsniegs un administrēs galvojumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādība ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Galvojuma apmērs atkarīgs no bērnu skaita ģimenē - no 10% līdz 20% (maksimālais galvojuma apmērs attiecīgi no 10 līdz 20 tūkstošiem eiro).

Pašlaik programmai valsts paredzējusi 332,7 tūkstošus eiro.

Vienīgā banka, kas pašlaik izsniedz hipotekāros kredītus Latvijas ģimenēm ar bērniem, atvieglojot nosacījumus par pirmo iemaksu, ir banka "Citadele". Pārejās bankas savu darbību programmā apturēja pēc Maksātnespējas likuma grozījumiem, kas tā dēvēto "nolikto atslēgu" principu noteica kā obligātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!