Foto: LETA
Pirmajā valsts garantēto noguldījumu izmaksas dienā, otrdien, līdz vakaram maksātspējas grūtībās nonākušās "Latvijas Krājbankas" ("Krājbanka") klientiem izmaksāti 42 miljoni latu, to trešdienas rītā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" atzina bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons.

Viņš sacīja, ka 5,3 miljoni latu no "Krājbankas" izņemti skaidrā naudā, pārējā pārskaitīta uz Krājbankas klientu norādītajiem citu banku kontiem. Liela daļa naudas – 23 miljoni latu - ieskaitīta bankas "Citadele" kontos, sacīja Jākobsons un piebilda, ka aptuveni katrs astotais "Krājbankā" noguldītās naudas atguvējs savus depozītus izņem skaidrā naudā.

"Klientu noskaņojums kopumā ir mierīgs un cilvēki saprot, ka visu naudu nevajag turēt mājās un nēsāt to tumšās vakara stundās pa šaurām ieliņām un pagalmiem, bet tiešām lietot norēķiniem karti - tas ir drošāk," sacīja Jākobsons.

Bankas "Citadele" vadītājs arī atzīmēja, ka "Citadele" turpinās izmaksāt garantētos noguldījumus "Krājbankas" un "nekas nemainīsies". Garās rindas pie bankas filiālēm "Citadeles" vadītājs skaidroja ar cilvēku neticību un nedrošību par saviem noguldījumiem.

Lai noguldītājiem nebūtu ilgi jāstāv rindā naudas saņemšanai, Jākobsons aicināja cilvēkus izmantot iespēju iepriekš pierakstīties uz garantēto noguldījumu atgūšanu. Pierakstīties var gan bankas mājas lapā, gan zvanot uz klientu apkalpošanas centriem.

"Var izvēlēties filiāli, var izvēlēties laiku," teica bankas "Citadele" vadītājs un piebilda, ka līdz šim šo iespēju izmantojuši un iepriekš pierakstījušies 16 900 cilvēki.

Jau ziņots, ka "Citadele" Krājbankas klientiem otrdien sāka garantēto atlīdzību izmaksu. Naudu būs iespējams saņemt gan klātienē bankas "Citadele" filiālēs visā Latvijā, gan ar bankas "Citadele" internetbankas starpniecību.

Garantēto noguldījumu summu klienti ir tiesīgi izņemt līdz pat 2071.gadam. FKTK rīcībā esošā informācija liecina, ka 99,8% no "Krājbankas" klientu noguldījumiem iekļaujas garantētās atlīdzības 100 tūkstošu eiro jeb 70,3 tūkstošu latu apmērā, tādējādi klienti saņems savu noguldījumu pilnā apmērā.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!