Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas uzņēmumu kreditēšana palielinās - šā gada otrajā ceturksnī bankas aizdevumos biznesa attīstībai izsniegušas 312 miljonus eiro, kas ir par 21% vairāk nekā pagājušā gada otrajā ceturksnī.

Kopumā šā gada pirmajā pusē jauni kredīti uzņēmumiem izsniegti 602 miljonu eiro vērtībā, aizdevumus saņēmuši vairāk nekā 3500 uzņēmumi, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) apkopotā informācija.

Latvijas bankas apliecina, ka jauno kredītu apjoms Latvijas uzņēmumiem pakāpeniski palielinās un pēdējo trīs gadu laikā aizdevumos biznesa attīstībai izsniegti 4,8 miljardi eiro. No šīs summas 81% izsniegts kredītos mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Līdz ar tiesiskās vides sakārtošanu un obligātā nolikto atslēgu principa izslēgšanu no Maksātnespējas likuma no šā gada marta ir strauji attīstījusies arī mājsaimniecību kreditēšana - otrajā ceturksnī mājokļu iegādei Latvijas ģimenēm izsniegti 75 miljoni eiro, kas ir par 46% vairāk nekā pirmajā ceturksnī, informē LKA.

"Kreditēšanas apjomi Latvijā uzrāda būtisku pieaugumu - šogad palielinājies jauno aizdevumu apjoms gan Latvijas uzņēmumiem, gan mājsaimniecībām. Mēs parādīsim objektīvus skaitļus un ceram, ka tas mazinās atsevišķu politiķu vēlmi lietot tikai populistiskas frāzes par kreditēšanas sarukšanu, jo pat politiķi pieaugumu nedrīkst saukt par samazinājumu," paziņojumā medijiem informē LKA prezidents Mārtiņš Bičevskis.

LKA prezidents Mārtiņš Bičevskis un trīs lielāko iekšējā tirgū strādājošo banku vadītāji - "Swedbank" valdes priekšsēdētājs, LKA padomes priekšsēdētājs Māris Mančinskis, "SEB bankas" valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere un bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis - šodien piedalīsies koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdē, kurā informēs par biznesa kreditēšanu Latvijā.

Kā ziņots, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārskatā par finanšu un kapitāla tirgu otrajā ceturksnī teikts, ka rezidentu nefinanšu uzņēmumu jauno kredītu apmērs šī gada pirmajos sešos mēnešos sasniedza 600 miljonus eiro, kas bija par apmēram 90 miljoniem eiro jeb 18% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Rezidentu mājsaimniecību jaunie kredīti mājokļa iegādei turpināja mēreni augt - šā gada pirmajos sešos mēnešos mājsaimniecībām kļuva pieejami kredīti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai un remontam 127 miljonu eiro apmērā, kas ir par 2,4% vairāk salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn. Pieauga patēriņa finansēšana, kā arī pārējie mājsaimniecībām piešķirtie kredīti, kopumā pārsniedzot 90 miljonus eiro pusgada laikā, kas bija gandrīz 1,7 reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Kopējais kredītportfelis otrajā ceturksnī samazinājās.

Banku sektora kopējais kredītportfelis šā gada jūnija beigās bija 14,744 miljardi eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!