Foto: Pixabay
Līdz šā gada 30.septembrim Latvijas bankās saistību izpilde atlikta 13 393 klientu līgumiem, liecina Finanšu nozares asociācijas dati.

Kopējā atlikto saistību kopējā summa sasniedz 1,1 miljardu eiro.

Septembrī visvairāk no jauna noslēgto vienošanos bijis par privātpersonu hipotekārajiem kredītiem – 94, kuru kopējā summa sasniedz 6,29 miljonus eiro. Privātpersonu patēriņa kredītu (t.sk. līzinga) segmentā noslēgti 39 atlikto saistību līgumi, bet uzņēmumu segmentā – vien trīs līgumi.

Kopš ārkārtējās situācijas iestāšanās līdz 20.septembrim kopumā noslēgtas vienošanās par 5707 privātpersonu hipotekāro kredītu maksājumu atlikšanu. Šo kredītu kopējais apjoms ir 315,6 miljoni eiro.

Patēriņa kredītu (t.sk. līzinga u.c.) segmentā noslēgtas 4569 vienošanās par kopējo summu 23,8 miljoni eiro.

Savukārt uzņēmumu kredītu segmentā noslēgtas 3117 vienošanās par kopējo summu 753,6 miljoni eiro.

"Mēs ļoti labi saprotam, ka tās pārmaiņas, kas šobrīd notiek, notiek saistībā ar Covid-19. Ja mēs raugāmies ilgtermiņā, tad jāsaka, ka apstāklis, ka cilvēks saskāries ar kādām problēmam, bet atbilstoši tās risinājis, vērsies pie bankas, apņēmīgi rīkojies un pārvarējis grūtības, ir pat pozitīvs signāls," uzsver Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre.

Pavasarī Finanšu nozares asociācija sadarbībā ar tās biedriem izstrādāja moratoriju, kas paredz banku klientiem, kuru īstermiņa finanšu grūtības izraisījis Covid-19, iespēju atlikt hipotekārā kredīta pamatsummas maksājumus.

Moratorijs privātpersonām stājās spēkā šā gada 29.aprīlī, bet juridiskajām personām – 5.maijā.

Moratorijs juridiskajām personām attiecināms uz uzņēmumiem un citiem saimnieciskās darbības veicējiem, kas nav pašnodarbinātie. Tas paredz mainīt aizdevuma pamatsummas maksājuma grafiku, ja aizdevuma līgumā paredzēta pamatsummas atmaksa pa daļām. Pēc klienta izvēles pilnībā vai daļēji saistību pamatsummas atmaksa tiek atlikta uz moratorijā noteikto periodu līdz sešiem mēnešiem. Šajā periodā klientam jāturpina maksāt procenti, apdrošināšanas prēmijas un citi aizdevuma līgumā paredzētie maksājumi, kas nav pamatsumma. Finanšu iestādes nevar pieprasīt papildu nodrošinājumu vai paaugstināt procentu likmi. Klientam bija jāpiesakās pamatsummas atlikšanai līdz 2020.gada 19.septembrim un lēmums finanšu iestādei bija jāpieņem līdz 2020.gada 30.septembrim.

Savukārt moratorijs privātpersonām paredz iespēju atlikt hipotekārā kredīta pamatsummas maksājumus līdz 12 mēnešiem, bet līzinga un patēriņa kredīta pamatsummas maksājumus līdz sešiem mēnešiem. Klientam ir iespēja saņemt saistību pamatsummas izpildes atlikšanu, ja tam nav būtisku saistību izpildes kavējumu pēdējo 12 mēnešu laikā pirms 2020.gada 12.marta, kā arī tas nav atzīts par maksātnespējīgu pirms minētā datuma vai saistību pamatsummas izpildes atlikšanas periodā, kā arī šajā periodā klients turpina maksāt kredīta procentus un/vai citus maksājumus, kas noteikti aizdevuma līgumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!