Foto: Shutterstock

Latvijas lielākās bankas - "Swedbank", "SEB banka" un "Nordea Bank" Latvijas filiāle - plāno atjaunot sarunas ar attīstības finanšu institūciju "Altum" par iesaisti valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem, informē atzina banku pārstāvji.

"Swedbank" Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs Ainars Balcers sacīja, ka līdz ar veiktajiem grozījumiem likumos hipotekāro kredītu pieejamība varētu uzlaboties. "Šobrīd varam prognozēt, ka pēc tam, kad Valsts prezidents izsludinās jauno regulējumu, hipotekāro kredītu pieejamība varētu uzlaboties," viņš teica.

Vienlaikus Balcers atzīmēja, ka Maksātnespējas likums joprojām nosaka ļoti īsus saistību dzēšanas termiņus, kas ir īsāki nekā kaimiņvalstīs un būtiski apgrūtina cīņu ar ļaunprātīgām maksātnespējām. "Ja Latvijā vēlamies redzēt tādus kreditēšanas nosacījumus un apmērus kā Igaunijā un Lietuvā, tad arī tiesiskajai videi, tajā skaitā maksātnespējas regulējumam, ir jābūt līdzīgam kā kaimiņos," viņš piebilda.

"Swedbank" pārstāvis arī norādīja, ka bankā tāpat kā līdz šim katrs hipotekārā kredīta pieteikums tiks vērtēts individuāli, ņemot vērā gan to, kuru no līgumu veidiem potenciālais kredītņēmējs izvēlēsies, gan arī ņemot vērā mājokļu tehnisko stāvokli, gan atrašanās vietu, u.c. faktorus. Savukārt pirmās iemaksas apmērs mājokļu kredītiem, izmantojot tā saucamo nolikto atslēgu iespēju, paliks saglabāsies no 30%.

Jautāts, vai banka tagad plāno iesaistīties arī valsts atbalsta programmā ģimenēm ar bērniem, Balcers atbildēja - ja valsts garantētā aizdevumu programma pildīs sākotnējo mērķi un ļaus saņemt aizdevumu tām ģimenēm, kurām augsto īres maksu dēļ tiešām nav iespējams sakrāt vairāk nekā 5-10% no mājokļa vērtības, banka sāks sarunas par iespējamo darbības atjaunošanu šajā programmā.

"SEB bankas" korporatīvās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke sacīja, ka kredītu pieteikumi tiek izskatīti individuāli, izvērtējot katra klienta iespējas un ievērojot atbildīgas kreditēšanas principus, taču Saeimas lēmums uzlabos mājokļu aizdevumu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem.

"Labākajiem klientiem ar augstu kredītspēju, kas vēlas iegādāties īpašumu pieprasītā vietā, banka būs gatava piedāvāt finansējumu līdz 85% no īpašuma vērtības. Taču, ja klients vēlēsies saņemt aizdevumu ar nolikto atslēgu iespēju, pirmās iemaksas apmērs saglabāsies aptuveni 30% apmērā. Vienlaikus jānorāda, ka, ņemot vērā būtiski samazinātos saistību dzēšanas termiņus maksātnespējas procesā, pastāv risks, ka mājokļu aizdevumu pieejamība reģionos vēl neatgriezīsies optimālajā līmenī," teica Panke.

Tāpat viņš norādīja, ka Saeimas lēmums par izmaiņām hipotekārās kreditēšanas jomā ir būtiski uzlabojis iespējas sasniegt valsts atbalsta programmas mērķus - palīdzēt jaunajām ģimenēm un daudzbērnu ģimenēm iegūt mājokli, tādēļ "SEB banka" ir atjaunojusi sarunas ar "Altum" par iespēju pievienoties valsts atbalsta programmai.

Arī "Nordea Bank" Latvijas filiāles sabiedrisko attiecību vadītāja Signe Lonerte sacīja, ka, ņemot vērā Saeimas lēmumu nolikto atslēgu principu ieviest par izvēles iespēju, pirmo iemaksu apmērs atgriezīsies iepriekšējā līmenī, proti, gadījumā, ja klients neizvēlēsies tā saukto nolikto atslēgu principu, tā līdzmaksājums būs 15 līdz 25% robežās.

"Mājokļa kredīta ņēmēja līdzmaksājums arī turpmāk būs atkarīgs no vairākiem faktoriem, kas saistīti gan ar mājokļa stāvokli, atrašanās vietu un darījuma mērķi, gan ar klienta maksātspēju un citiem ietekmējošiem faktoriem, tomēr vidēji nolikto atslēgu principa gadījumā līdzmaksājums varētu būt 30-40% robežās," viņa piebilda.

Tāpat Lonerte norādīja - ņemot vērā, ka Saeimas lēmums ieviest nolikto atslēgu principu par izvēles iespēju, arī "Nordea Bank" Latvijas filiāle plāno atjaunot sarunas ar "Altum" par pievienošanos valsts atbalsta programmai.

Kā vēstīts, ka Saeima ceturtdien otrajā, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus vairākos likumos, lai ieviestu izvēles iespējas nolikto atslēgu principam. Saeima atbalstīja grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz no likuma izslēgt banku kritizēto nolikto atslēgu principu, kā arī izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz nolikto atslēgu principa ieviešanu patērētāju tiesību aizsardzības regulējumā. Grozījumi likumos stāsies spēkā 1.martā.

Tāpat ziņots, ka šobrīd mājokļa atbalsta programmā ģimenēm ar bērniem ir iesaistījusies vienīgi banka "Citadele".

Ekonomikas ministrijas izstrādātā mājokļa atbalsta programma paredz sniegt valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai. Galvojuma maksimālā summa ir atkarīga no bērnu skaita ģimenē, proti, ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums ir 10%, bet ne vairāk kā 10 tūkstoši eiro, ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni - 15%, bet ne vairāk kā 15 tūkstoši eiro, savukārt, ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums ir 20%, bet ne vairāk kā 20 tūkstoši eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!