Foto: LETA

Skaidrās naudas pieejamība Latvijas novados pēdējā gada laikā ir uzlabojusies – reģionos ierīkoto bankomātu skaits ir palielinājies, un bankomāts pieejams katrā novadā, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) pārstāve Baiba Melnace.

Asociācijas informācija arī liecina, ka palielinājusies skaidrās naudas izmaksa, izmantojot karšu pieņemšanas terminālus veikalos.

Kopumā šā gada septembra beigās Latvijā bija pieejami 1015 bankomāti, kas, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo laika posmu, ir par 36 bankomātiem jeb 3,4% mazāk. "Kopējais bankomātu skaits ir mazinājies, optimizējot to tīklu Rīgā, kā arī novēršot filiāles un bankomāta dublēšanos vienuviet," skaidro Melnace, uzsverot, ka skaidrās naudas pieejamība Latvijas reģionos ir palielinājusies.

Lielākais bankomātu tīkls trešā ceturkšņa beigās bija "Swedbank" ar 396 bankomātiem, bet mazākais – "Rietumu bankai" ar vienu bankas automātu. Bankomātus ir ierīkojušas arī banka "Citadele" (kopējais bankomātu skaits – 169), "DNB banka" (145), "Nordea banka" (77), "Privatbank" (14) un "SEB banka" (213). Septembra beigās klienti tika apkalpoti arī 275 klientus apkalpojošās vietās (filiālēs, norēķinu grupās).

"Banku klientiem ir pieejami ne tikai savas bankas, bet arī citu banku automāti, daudzi no tiem ir saslēgti draudzīgajos tīklos, kas piedāvā izņemt naudu bez komisijas maksas tāpat kā savas bankas bankomātos," piebilst LKA.

Kā liecina LKA maksājumu karšu statistikas dati, 2016. gada laikā par 2,8% samazinājies skaidrās naudas izņemšanas darījumu skaits ar kartēm, savukārt pirkumu skaits ar kartēm ir palielinājies par 13,7%. Tas apliecina, ka arvien vairāk cilvēku un uzņēmumu izvēlas bezskaidras naudas norēķinus, min bankas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji iepriekš norādīja, ka 2012. gadā bankomātu nebija piecos, sešos novados, bet 2015. gadā situācija pasliktinājās un bankomātu nebija jau 15 Latvijas novados.

Lai nodrošinātu bankomātu pieejamību reģionos, lielākā Latvijas banka "Swedbank" bija izveidojusi speciālu reģionu programmu, kuras ietvaros ierīkoja bankomātus katrā pašvaldībā, kur to iepriekš nebija ekonomisku apsvērumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!