Foto: Pexels.com, energepic.com
Divu amerikāņu banku sabrukums ir iegriezis arī citām globālajām finanšu iestādēm, kuru bilancēs briesmas šobrīd nerādās.

"Silicon Valley Bank" sabrukums, kas, kā "Delfi Bizness" jau rakstīja, ir lielākās finanšu nedienas ASV kopš 2008. gada smagās krīzes un satraucis globālos investorus. "Bloomberg" ziņo, ka bažas kopš piektdienas ir izdzēsušas 465 miljardus ASV dolāru no globālajos tirgos pieejamajām finanšu sektora akcijām.

"MSCI Asia Pacific Financials Index" otrdiena nokrita par vairāk nekā 2,7%. Tas ir zemākais rādītājs, kas bijis kopš novembra. "Mitsubishi UFJ Financial Group" nokritās par 8,3% Japānas biržās. Dienvidkorejas "Hana Financial Group" nokrita par 4,7% un Austrālijas "ANZ Group Holdings" zaudēja 2.8%.

Tas liecina par būtiskām bažām, ka "Silicon Valley Bank" sabrukums varētu izraisīt negatīvu spirāli, kas krīzē ieraus gan lielākās ASV bankas, gan citu pasaules reģionu finanšu sektorus. Tas ir, neskatoties uz to, ka augstu procentu likmju laikā tieši finanšu sektors tiek uzskatīts par vienu no labākajām investīcijām.

"Finanšu tirgi šobrīd staigā kā pa olu čaumalām," sarunā ar "Bloomberg" komentēja "Credit Suisse" Āzijas un Klusā okešana reģiona investīciju vadītājs Džons Vuds. "Mums būtu nepieciešams precīzi zināt, kāda būs ietekme uz kopējo tirgu."

Arī pati "Credit Suisse", kas pērn bija nokļuvusi situācijā, kad eksperti un finanšu tirgi sprieda, vai banka nesabruks, pēdējās dienās zaudējusi vairāk nekā 17% savu akciju vērtības.

ASV banku sektors cietis visvairāk. "First Republic" bankas akcija zaudēja vairāk nekā 70%. Citu amerikāņu banku zaudējumi bija līdz 10%. Līdzīga aina parādījās arī Eiropas un Āzijas tirgos.

Kā vēsta aģentūra LETA, Francijas bankas "BNP Paribas" akcijas cena saruka par 6,8%, bet "Societe Generale" akcijas cena kritās par 6,2%. Itālijas bankas "Unicredit" akcijas cena samazinājās par 9,0%, Spānijas "Santander" akcijas cena - par 7,4%, bet "Deutsche Bank" akcijas cena saruka par 4,9%.

"Es šodien pārdodu bankas un apdrošinātājus," komentējis "Nissay Asset Management Corp." fondu pārvaldnieks Taku Ito.

Lai gan pirmajā tirdzniecības stundā pirmdien lielie akciju indeksi nedaudz kāpa, jo investori cerēja, ka sliktā situācija finanšu sektorā apturēs procentu likmju celšanu, ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" kritās par 0,3% līdz 31 819,14 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,2% līdz 3855,76 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 0,5% līdz 11 188,84 punktiem.

Nokritās arī dažādu valstu izsniegto desmit gadu obligāciju atdeve.

Jāmin, ka banku nedienas biju mazs atspaida punkts kriptovalūtām, kuru sākotnējā misija bija aizstāt tradicionālo, nestabilo finanšu sistēmu. Lai gan kriptovalūtas savu stabilitāti nav apliecinājušas, investori pirmdien aktīvi iegādājās "Bitcoin". Kriptovalūta no cenas ap 20 tūkstošiem dolāru un lejupslīdošas tendences izauga līdz pat 24 tūkstošiem par monētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!