Foto: ASV Iekšlietu departaments

Kofers Bleks, kurš ar šī gada novembri iecelts par "Baltic International Bank" (BIB) padomes locekli, pēc Donalda Trampa ievēlēšanas ASV prezidenta amatā tiek apsvērts Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) vadītāja amatam.

Kā vēsta "Bloomberg", atsaucoties uz kādu prezidentūras pārejas komandā iesaistītu, bet vārdā neminētu personu, Bleks tiek virzīts augstam nacionālās drošības amatam, iespējams, CIP krēslam. Pirms darba sākšanas privātajā sfērā viņš ilgus gadus nostrādājis CIP, bet vēlāk prezidenta Džordža Buša administrācijā. Viņš bija 2012. gada prezidenta vēlēšanās startējušā kandidāta Mita Romnija padomnieks.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem Bleks BIB padomē iecelts, sākot ar šī gada 1. novembri. Bankas paziņojumā par viņa apstiprināšanu Bleks citēts paužam gandarījumu par pievienošanos BIB komandai. Tajā uzsvērts bankas "pastāvīgais fokuss uz naudas atmazgāšanas novēršanas un terorisma finansēšanas apkarošanas procedūru īstenošanu", ar ko bijušais CIP un ASV valdības darbinieks ir labi pazīstams.

Kā liecina ASV medijos atrodamā informācija, no 1999. līdz 2002. gadam Bleks vadīja CIP Pretterorisma centru. Lai gan vairākus mēnešus pirms 2001. gada 11. septembra teroraktiem viņš brīdinājis Buša padomniekus par tūlītēju teroraktu, kā arī bijis cieši saistīts ar vairāku augsta ranga teroristu līderu sagūstīšanu, tomēr viņam pārmesta ASV Federālās izmeklēšanas biroja neinformēšana, kas būtu varējusi novērst traģiskos uzbrukumus.

Šogad BIB padomē iecelts arī bijušais Vācijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs un Vācijas vēstnieks Krievijā un Lielbritānijā Hanss-Fridrihs fon Plocs.

Iespējamā Bleka atgriešanās ASV valsts pārvaldē gan nav BIB vienīgā saite ar jaunievēlēto prezidenu. Kā liecina bankas jaunumu arhīvs, BIB līdzīpašnieks Valērijs Belokoņs savulaik ticies ar Donalda Trampa dēlu Donaldu Džonu Trampu jaunāko.

BIB lielākie akcionāri ir Valērijs Belokoņs (69,89%) un Vilorijs Belokoņs (30%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!