Foto: LETA

Pakāpeniski darbību atsācis likvidējamās AS "ABLV Bank" akcionāru Ernesta Berņa un Oļega Fiļa labdarības fonds, kas turpmāk būs pazīstams ar nosaukumu "Novum Riga Charitable Foundation", informēja fondā.

Fonds turpinās sava priekšteča "ABLV Charitable Foundation" darbus un vairākas no tā programmām.

Ņemot vērā notikumus ap "ABLV Bank", kur tika glabāta lielākā daļa labdarības fonda finanšu līdzekļu, šobrīd "Novum Riga Charitable Foundation" ierobežoti strādā piecās jomās: "Bērni un ģimene", "Izglītība", "Pilsētvide", "Mecenātu projekti" un "Laikmetīgā māksla".

Fonda uzmanības lokā joprojām būs vājdzirdīgo bērnu programmai, izsniedzot viņiem digitālos dzirdes aparātus, kā arī Zolitūdes traģēdijā cietušo atbalsts. Pakāpeniski, tai skaitā pēc kreditora prasījuma apmierināšanas, fonds paredz uzsākt arī jaunas iniciatīvas sociālajā un kultūras jomā, kā arī turpinās veicināt sakārtotāku pilsētvidi. Paredzams, ka fonda darbība varētu pilnvērtīgi tikt atjaunota 2019.gada otrajā pusē.

"Vienpadsmit gadu laikā fonds ir atbalstījis jau vairāk nekā 350 projektus, dažādiem mērķiem ziedojot gandrīz piecus miljonus eiro. Notikumi ar banku bija nežēlīgi, nebija mūsu spēkos tos ietekmēt, taču tas nemazina cilvēku vajadzības, kuriem nepieciešama palīdzība. Tāpēc soli pa soli darīsim visu, lai turpinātu atbalstīt saliedētas, pārtikušas un drošas sabiedrības veidošanos," sacīja viens no fonda līdzdibinātājiem Bernis.

Nosaukumu "Novum Riga Charitable Foundation" mantojis no "ABLV Charitable Foundation" vērienīgākās programmas "Jaunā Rīga", kuras ietvaros abi mecenāti paredzēja pilsētvides projektu attīstību, tai skaitā kopā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu Latvijas Laikmetīgā mākslas muzeja celtniecību. Jau ziņots, ka šobrīd panākta vienošanās par muzeja būvprojekta pabeigšanu, kurā papildu tiks ieguldīts viens miljons eiro.

"Novum Riga Charitable Foundation" labdarības fonda dibinātāji Bernis un Fiļs ar mecenātismu nodarbojas jau vairāk nekā 11 gadus. Tāpat kā savulaik "ABLV Charitable Foundation", arī jaunais fonds īstenos dzīvē mecenātu pamatvērtības, sekmējot uzņēmēju atbildību par sabiedrību un vidi.

Fonds 11 gados ar līdzfinansējumu 4,78 miljonu eiro apmērā ir atbalstījis 350 dažādus projektus, kuri ir saistīti ar pilsētvidi, bērniem un ģimeni, laikmetīgo mākslu, izglītību un mecenātu projektiem.

"ABLV Bank" lielāko akcionāru dibinātais "ABLV Charitable Foundation" pagājušajā gadā bija saņēmis ziedojumus gandrīz 4,675 miljonu eiro apmērā.

Eiropas Centrālā banka ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

Tāpat ziņots, ka maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!