Foto: LETA

Lēmums par Latvijas pievienošanos eirozonai nav pašmērķis un risinājums kādām sen ielaistām problēmām, bet gan tikai līdzeklis uzņēmēju un visas valsts konkurētspējas uzlabošanai, uzskata Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Esmu jau iepriekš uzsvēris, ka šis lēmums nav nedz pašmērķis, nedz risinājums kādām sen ielaistām problēmām. Latvija ir tikai ceļā uz to, lai jau tuvāko desmit gadu laikā sasniegtu vismaz vidējo no Eiropas Savienības dzīves līmeņa. Mums būs daudz un mērķtiecīgi jāstrādā, un eiro šeit ir tikai līdzeklis, lai mūsu uzņēmēji kļūtu vēl konkurētspējīgāki un lai visas valsts konkurētspēja paaugstinātos," norādījis Bērziņš.

Viņš piebildis, ka būtiskākais, kas Latvijai jāpanāk, ir "mūsu cilvēku dzīves līmeņa paaugstināšana, lai to izjustu katrs, nevis tikai daļa no sabiedrības, kā tas bijis līdz šim".

Valsts pirmā amatpersona uzskaita labumus, ko Latvija gūs līdz ar iestāšanos Eiropas vienotās valūtas zonā.

"Latvijas kļūšana par eiro zonas valsti dos mums daudz lielākas iespējas ietekmēt procesus eiro zonā un līdztiesīgi citām eiro valstīm paust savu nostāju par to, kas joprojām ir aktuāli. Nav noslēpums, ka eiro zonā vēl daudz darāmā, lai tiktu galā ar visām krīzes raisītajām sekām un pats galvenais – lai neko tādu vairs nepieļautu nākotnē," paudis Bērziņš.

Viņš uzsvēris, ka Latvijas ceļš līdz gaidāmajai eiro valūtas ieviešanai ir mērāms teju desmit gadu garumā, tomēr visnopietnākie soļi šajā virzienā ir sperti pēdējos piecos gados, kad Latvija cīnījās ar krīzes radītajām grūtībām.

"Zīmīgi, ka tieši krīzes pārvarēšana mums ir likusi kļūt gudrākiem un uz valsts fiskālo politiku raudzīties daudz nopietnāk. Tikai pateicoties aizsāktajām reformām, finanšu sistēmas sakārtošanai un mūsu uzņēmēju spējai krīzes laikā pārplānot savu biznesa politiku, tādējādi pat veiksmīgi attīstoties, šobrīd mēs esam pussoļa attālumā no dalības eiro zonā," uzsvēris Valsts prezidents.

Jau vēstīts, ka otrdien Briselē Eiropas Savienības (ES) Finanšu ministru padome (ECOFIN) oficiāli apstiprināja Latvijas dalību eirozonā un 2014.gada 1.janvārī mūsu valsts kļūs par 18 eirozonas dalībvalsti.

ECOFIN nolēma, ka eiro maiņas kurss Latvijā arī turpmāk būs 1€=0,702804 lati. Tāds tas tika jau noteikts 2005.gadā, kad lats tika piesaistīts eiro.

Pēc šī ECOFIN lēmuma viena no lielākajām starptautiskajām reitingu aģentūrām "Fitch Ratings" paaugstināja Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot stabilu reitinga nākotnes prognozi. "Fitch Ratings" uzskata, ka eiro ieviešana ir pozitīvs solis Latvijas mazajai un atvērtajai ekonomikai, kas jau tagad ir stipri "eiroizēta". Latvijas novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no "BBB" uz "BBB+" ar stabilu reitinga prognozi nākotnē (Outlook Stable).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!