Foto: DELFI

Anglijas futbola kluba "Blackpool" padome esot noraizējusies par kluba prezidenta un līdzīpašnieka - Latvijas biznesmeņa Valērija Belokoņa - īpašumā esošās bankas "Baltic International Bank" problēmām ar likumsargiem, tāpēc padome nolēmusi slēgt savu kontu šajā bankā.

"Blackpool" komandai aizvadītā sezona nebija veiksmīga, un tā izkrita uz Anglijas pēc spēka ceturto līgu jeb "League Two", kas ir vājākā valsts profesionālo klubu sistēmā, turpinot lejupslīdi, jo vēl 2011.gadā klubs spēlēja Anglijas premjerlīgā. Tāpat jau vairākus gadus savā starpā cīnās kluba īpašnieki Belokoņs un Oistonu ģimene.

Otrdien "Blackpool" padome izplatīja paziņojumu, kurā pauda bažas par "Baltic International Bank", kuras akcionārs ir Belokoņs, iespējamu iesaisti likumpārkāpumos. Jau ziņots, ka šai bankai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome Latvijā maija sākumā piemēroja soda naudu 1,1 miljona eiro apmērā. Tas piemērots tādēļ, ka uzņēmums iesaistījies darījumos, kas pakļāvuši banku būtiskam noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un reputācijas riskam. Savukārt 16.maijā bankā notika Ekonomikas policijas reids, kurā bija iesaistīti arī specvienību "Omega". Pēc likumsargu viesošanās tika aizturēta viena bankas darbiniece, taču pēc divām dienām viņa bez apsūdzību izvirzīšanas un aizdomās turētā statusa piemērošanas tika atbrīvota.

"Blackpool" padome vairākas reizes esot vērsusies pie Belokoņa un Kaspara Vārpiņa, kas arī darbojas kluba padomē, lai saņemtu skaidrojumus par radušos situāciju, tomēr tie neesot sniegti. Tāpēc kluba padome nolēmusi vērsties pie Anglija futbola līgu vadības, lai paustu savu satraukumu, kā arī nolēmusi slēgt savu kontu "Baltic International Bank" un izņemt tur noguldītos kluba līdzekļus.

Tikmēr laikraksts "The Blackpool Gazette" norāda, ka kluba padomes otrdien izplatītais paziņojums ir vēl viens solis jau vairākus gadus ieilgušajā konfliktā starp Oistonu ģimeni un Belokoņu.

Vārpiņš, kurš ir ne tikai kluba padomē, bet arī Belokoņa algots darbinieks, intervijā laikrakstam noliedza, ka "Baltic International Bank" būtu jebkādas izmeklēšanas centrā, kā arī skaidroja, ka iepriekš arestētā bankas darbiniece ir atbrīvota bez apsūdzībām. "16.maijā bankā notikušais policijas reids ir saistīts ar trešo personu, nevis bankas darbību," uzsvēris Vārpiņš.

Jau ziņots, ka Belokoņs tiesājas ar kluba līdzīpašniekiem Oistoniem, jo viņi esot pārskaitījuši miljoniem mārciņu "Blackpool" līdzekļu uz citām sev piederošām kompānijām, izsniedzot nenodrošinātus bezprocentu aizdevumus un izmaksājot sev direktoru algas.

2006.gadā Belokoņs iegādājās 20% kluba akciju, un tieši viņa finansiālais atbalsts tika uzskatīts par galveno iemeslu, kāpēc komandai izdevās sasniegt premjerlīgu. Tomēr tagad īpašnieku starpā valda nesaskaņas, kuras abas puses nekautrējas arī iztirzāt publiski. Savukārt "Blackpool" līdzjutēji jau ilgu laiku pieprasa, lai kontrolpaketes īpašnieki pamet klubu.

Marta vidū Belokoņs paziņoja, ka nevēlas pamest Blekpūles futbola klubu. "Mīlu šo klubu. Iespējams, vēlos vēlreiz pierādīt, ka "Blackpool" var sasniegt to pašu, ko agrāk," pirms diviem mēnešiem "The Blackpool Gazette" citēja Belokoņa teikto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!