Foto: Shutterstock

2022. gada pirmajos trīs mēnešos iedzīvotāju vidū krietni pieaugusi interese veikt uzlabojumus savā mājoklī. Šādu kredītu pieteikumu skaits pieaudzis par 52%, liecina bankas "Citadele" dati par patēriņa kredīta tendencēm šī gada pirmajā ceturksnī.

Salīdzinot ar pērno gadu, sabiedrības interese par sava mājokļa uzlabošanu ar patēriņa kredīta finansēšanu augusi par vairāk nekā uz pusi, proti, 52%. Zīmīgi, ka tas noticis, spītējot faktam, ka marta mēnesī fiksēts šīs kategorijas kredīta pieteikumu kritums 13% apmērā.

"Pēkšņais intereses zudums marta mēnesī ir skaidrojams ar Krievijas izvērsto karadarbību Ukrainā, kad visi šokā sekojām līdzi notiekošajam. Šobrīd, saprotot, ka nepieciešamība meklēt alternatīvās un atjaunojamās enerģijas iespējas ir vēl svarīgākas kā jebkad, gaidāms pieaugums iedzīvotāju interesē par to, kā savus mājokļus padarīt energoefektīvākus, komfortablākus un, galu galā, arī vērtīgākus. Iedzīvotāju vidū ierasti populāri ir uzlabot savu dzīvesvietu, veicot kapitālo remontu, siltinot mājas ārsienas, mainot jumta segumu, kā arī apkures sistēmas," atklāj bankas "Citadele" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Vidēji aizņemtā summa patēriņa kredītam ar mērķi uzlabot dzīvesvietas kvalitāti ir nedaudz virs 4000 eiro, un iecienītākais atmaksas termiņš – 52 mēneši, liecina "Citadeles" dati.

Pirmais: mājokļa siltināšana

Svarīgi, lai mājoklis būtu energoefektīvs ilgtermiņā. Tas nozīmē, ka tam nepieciešams ne tikai saņemt dažāda veida enerģiju, piemēram, siltumu, bet vienlaikus arī to nepazaudēt. Šajā gadījumā palīdzēs siltināšana, kas līdz ar komunālo maksājumu pieaugumu kļūst par arvien populārāku risinājumu gan privātmāju saimniekiem, gan daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem. 2021. gadā daudzdzīvokļu namu renovācijām "Citadele" izsniedza vairāk kā 8 miljonus eiro, turklāt pozitīvi ir tas, ka šajos projektos iedzīvotāji vienojas ne tikai par fasādes, bet arī stāvvadu un citas svarīgas infrastruktūras nomaiņu, kas ilgtermiņā ne tikai palīdz ietaupīt, bet arī ceļ īpašuma vērtību.

Ne mazāk svarīgi privātmāju īpašniekiem izvērtēt sava mājokļa energoefektivitāti un iespējamos siltuma zudumus. Iespējams, siltinājums jau savu laiku ir nokalpojis, un ir vērts to atjaunot ar mūsdienīgākiem materiāliem.

Otrais: saules paneļu iegāde

Saules paneļu uzstādīšana ir pieprasīts atjaunojamās enerģijas iegūšanas veids, kas ir videi draudzīgs un ilgtermiņā izdevīgs risinājums, kā samazināt savus ikmēneša rēķinus. Vasaras periodā šie paneļi var saražot pat vairāk nekā 80% no mājoklim nepieciešamā elektroenerģijas apjoma.

Tirgū ir pieejami dažādi atbalsta veidi, kā piesaistīt finansējumu, lai mājsaimniecības visā Latvijā pamazām atteiktos no fosilā kurināmā par labu atjaunojamu energoresursu izmantošanai. Piemēram, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā iespēju īpašniekiem pieteikties uz finansējumu līdz 15 000 eiro apmērā, lai fosilo kurināmo nomainītu uz iekārtām, kas atbalsta atjaunojamo resursu izmantošanu, piemēram, biomasas granulu katliem, siltumsūkņiem, saules kolektoriem).

Tāpat no 27. aprīļa iedzīvotāji varēs iesniegt pieteikumus "Altum" jaunizveidotā atbalsta programmā, kuras ietvaros būs iespējams iegūt līdz 6000 eiro lielu līdzfinansējumu privātmāju energoefektivitātes uzlabošanai, uzstādot saules paneļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!