Foto: F64

Otrdien Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) saņēmis ziņas no patērētājiem par vairākiem interneta veikaliem, kuri nedz norāda cenas paralēli abās valūtās, nedz piedāvā viegli lietojamu valūtas konvertācijas kalkulatoru, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja PTAC.

PTAC skaidroja, ka elektroniskajā vidē, piemēram, interneta veikalos, kolektīvās iepirkšanās portālos u.c., normatīvais akts pieļauj izņēmumu, proti, norādot preču vai pakalpojumu cenas, to paralēlajai atspoguļošanai var izmantot valūtas konvertācijas kalkulatoru. Obligātā prasība norādīt gala cenas gan latos, gan eiro tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās (tai skatā interneta vidē) stājās spēkā šodien, 1.oktobrī.

Kopumā eiro ieviešanas kontekstā PTAC šodien saņēmis vien par dažiem zvaniem vairāk nekā iepriekšējās dienās - aptuveni 20 telefona zvanus un e-pasta vēstules.

PTAC uzsvēra, ka joprojām novērojams, ka par cenu paralēlo atspoguļošanu un normatīvo aktu prasībām vairāk interesējas komersanti. No patērētājiem visvairāk tiek saņemtas ziņas par cenu celšanu, cenu izmaiņām, lai eiro cena būtu noapaļota, un nekorektu valūtas konvertāciju.

Jau ziņots, ka šodien, kad līdz eiro ieviešanai Latvijā palikušas 92 dienas, sākas cenu paralēlās atspoguļošanas periods, kad tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem preču un pakalpojumu cenas jānorāda gan latos, gan arī eiro.

No šodienas arī patērētājiem paredzētajos kases čekos darījuma kopsummai jābūt norādītai gan latos, gan eiro. Līdzīgi abās valūtās jābūt norādītai arī kopsummai iedzīvotājiem nosūtītajos rēķinos.

Tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem cenas gan latos, gan eiro jānorāda, lai patērētāji pierastu pie jaunās valūtas un sagatavotos pārejai uz eiro.

Aprēķinot cenas, uzņēmumi drīkst izmantot tikai oficiāli noteikto valūtas kursu - viens eiro ir 0,702804 lati. Aprēķinos jāievēro matemātiskie pārrēķināšanas principi. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs visā cenu paralēlās atspoguļošanas periodā - no šodienas līdz 2014.gada 30.jūnijam - pārbaudīs, vai cena norādīta abās valūtās un vai konvertācija veikta atbilstoši. Kopā ieplānots veikt ap 30 000 pārbaužu.

PTAC izstrādājis vadlīnijas par pareizu cenu norādīšanu, kas skaidro tiesību aktu prasības, sniedz padomus un piemērus komersantiem par cenu norādīšanu dažādās situācijās. Minētās vadlīnijas kopā ar citu praktisko informāciju uzņēmējiem par pāreju uz eiro atrodamas mājaslapas "eiro.lv" uzņēmēju sadaļā. Informāciju uzņēmēji var saņemt, zvanot pa PTAC eiro informatīvo tālruni 67 388 641 vai sūtot e-pastu uz "eiro@ptac.gov.lv".

Patērētāji var uzdot sev interesējošus jautājumus par cenu norādīšanu paralēlās atspoguļošanas periodā, sniegt ziņas par negodprātīgiem komersantiem un izteikt savas bažas, zvanot uz PTAC konsultatīvo tālruni 65 452 554 vai arī sūtot e-pastu uz "eiro@ptac.gov.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!