Šodien, kad Latvijas Banka izlaiž piecu eiro sudraba kolekcijas monētu ar apzeltītām detaļām "Kurzemes baroks", Latvijas Bankas kasēs vērojama lielāka rosība nekā ikdienā.

No rīta, verot vaļā Latvijas Bankas kases, bija neliela rinda, bet dienas gaitā un pašlaik monētu var iegādāties gandrīz bez gaidīšanas, informēja centrālajā bankā.

Lai nodrošinātu iespēju pēc iespējas lielākam cilvēku lokam iegādāties monētu, pirmajā pārdošanas dienā viens pircējs var iegādāties līdz piecām monētām, bet, visticamāk, turpmāk šāds ierobežojums nebūs nepieciešams.

Latvijas Bankai nav mērķa, ka monētas būtu izpārdotas vienā vai dažās dienās, kaut arī atsevišķām monētām tā mēdz būt, bet dot sabiedrībai iespēju iegādāties šos mākslas darbus naudas formā par nozīmīgām nacionālām un vispārcilvēciskām tēmām, skaidroja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Kā ziņots, monēta "Kurzemes baroks" ir Latvijas Bankas atgādinājums par vienu no svarīgākajiem projektiem senā kultūras mantojuma saglabāšanā - Lestenes baznīcas un Nikolausa Sēfrensa kokgriezumu atjaunošanu.

Monētas aversā redzams akanta lapu vijums no Lestenes baznīcas altāra. Savukārt monētas reversā attēlots eņģelis no Lestenes baznīcas altāra, informē centrālā banka.

Kurzemes barokam veltītās monētas grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs, bet ģipša modeli - Ligita Franckeviča.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 51,65 eiro.

Monētas maksimālā tirāža - 10 000 eksemplāru.

Monēta kalta Polijas kaltuvē "Mennica Polska S.A".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!