Foto: LETA

Bankas "Citadele" inkasācijas dienests janvārī Latvijas Bankai kopumā nodeva 45,1 tonnu latu monētu, kas pielīdzināmas deviņām kravas automašīnām, portālu "Delfi" informē bankas pārstāve Zane Udrase.

Visvairāk latu no uzņēmumiem uz banku ar "Citadeles" inkasācijas pakalpojumu tika atgādāti janvāra sākumā, jo Latvijā līdz 14.janvārim bija divu valūtu apgrozības periods, kad iedzīvotāji varēja norēķināties gan ar latiem, gan eiro, bet atlikumu par pirkumu pakalpojuma sniedzējs izdeva tikai eiro valūtā. Līdz ar to īpaši tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem veidojās lieli latu uzkrājumi, ko bija nepieciešams ieskaitīt bankas kontā.

"Citadeles" valdes loceklis Kaspars Cikmačs skaidro, ka inkasācijas dienesta, decembra beigās un janvāra sākumā nācās strādāt īpašā režīmā, nodarbināt papildu darbiniekus un pat ierīkot papildu telpas naudas skaitīšanai. Tagad gan darbs atgriezies ikdienas režīmā.

Pēc Latvijas Bankas datiem, joprojām apgrozībā ir vēl vairāki simti tonnu latu monētu. Lielākā daļa ir viena un divu santīmu monētas, kas, visticamāk, arī paliks pie iedzīvotājiem, prognozē Cikmačs.

Viņš norāda, ka eiro monētas ir smagākas par latiem, ar ko saskaras arī uzņēmēji, inkasējot skaidro naudu. "Vislielākā monētu svara starpība ir, ja salīdzina 50 eiro centu un 50 santīmu monētu svaru – ja viena 50 santīmu monēta svēra 3,5 gramus, tad 50 eiro centu monēta – 7,8 gramus jeb divas reizes vairāk," viņš teic.

"Delfi" jau vēstīja, ka janvāra vidū, 15.janvārī, iedzīvotāju krājumā vēl bija 422,5 miljoni latu un santīmu monētu, kas svara izteiksmē ir 985 tonnas. Tobrīd eiro skaidrā nauda apgrozībā veidoja 61% jeb 640 miljonus eiro, savukārt lati apgrozībā vēl bija 411 miljonu eiro vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!