Foto: LETA

Banka "Citadele" trešdien Valsts Kasei pārskaitīja 3,5 miljonu latu pērn gūto peļņu, kā papildus kompensāciju par savulaik saņemto valsts atbalstu, portālu "Delfi" informēja bankas korporatīvās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.

"Tas, ka savulaik banka saņēma valsts atbalstu, paredz tai arī virkni morālu un juridisku pienākumu gan pret valsti, gan valsts budžetu un visiem Latvijas nodokļu maksātājiem. 2011.gadu Citadele noslēdza ar 3,5 miljonu latu peļņu, un šobrīd varu paziņot, ka šādu summu mēs esam ieskaitījuši Latvijas valsts budžetā kā papildus kompensāciju par savulaik saņemto valsts atbalstu," bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks norāda, ka pateicoties "Citadeles" sekmīgai attīstībai un tam, ka banka strādā ar peļņu, valstij ir iespēja saņemt papildus kompensāciju un budžeta ieņēmumus.

Eiropas Komisijas noteiktās saistības paredz, ka, ja bankai kapitāla pieteikamības rādītājs pārsniedz 12% un bankas grupas kapitāla pietiekamības rādītājs pārsniedz 8%, bankai ir jāmaksā Latvijas valstij papildus atlīdzība par valsts atbalsta saņemšanu. Pēc 2011. gada 31.decembra datiem bankas "Citadele" kapitāla pietiekamības rādītājs bija 13,3%, bet Citadeles grupas - 11%, pārsniedzot Eiropas Komisijas noteikto kapitāla pietiekamības līmeni.

2011.gadu banka "Citadele" noslēdza ar 3,5 miljonu latu peļņu. Citadele līdz šā gada februārim pirms termiņa valstij atmaksāja arī visus valsts termiņnoguldījumus par kopējo summu 203,7 miljonu eiro jeb 143,1 miljonu latu apmērā. Procentmaksājumos par valsts termiņnoguldījumiem "Citadele" valstij samaksājusi vēl 14,7 miljonus eiro jeb 10,2 miljonus latus. "Citadele" turpina maksāt procentmaksājumus arī par bankas akcionāru VAS "Privatizācijas aģentūra" un Eiropas Rekonstrukcijas un Attīstības Bankas subordinēto aizdevumu. No 2010.gada augusta līdz 2012. gada jūlijam VAS "Privatizācijas aģentūra" samaksāti 12,4 miljoni eiro jeb 8,7 miljoni latu.

Jau ziņots, ka "Citadele" tika izveidota aizpērn augustā pēc "Parex bankas" restrukturizācijas. Uz jaundibināto banku  tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās "Parex bankas" aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti "Parex bankā" jeb risinājumu bankā. Uz "Citadeli" tika pārcelta arī daļa Valsts kases noguldījumu.

Kopš 2010. gada augusta "Citadele" jau četras reizes pa daļām ir atmaksājusi valstij tās ieguldīto finansējumu kopā 157,1 miljonus eiro jeb 110,4 miljonus latu no finansējuma, ko valsts iepriekš ieguldījusi bankā kā termiņnoguldījumu. Savukārt procentu maksājumos par saņemto atbalstu, tai skaitā par valsts termiņnoguldījumiem un subordinēto aizdevumu, "Citadele" valstij no 2010. gada augusta līdz 2011. gada decembrim ir samaksājusi 23,9 miljonus eiro jeb 16,8 miljonus latu.

Valsts noguldījumu pamatsumma, kas "Citadelei" vēl bija jāatmaksā, neskaitot procentus, bija 46,6 miljoni eiro jeb 32,8 miljoni latu. 

Ministru kabinets (MK) pērnā gada nogalē nolēma atbalstīt pārdošanas konsultanta "Nomura International plc" priekšlikumu un atlikt bankas "Citadele" pārdošanu, atgriežoties pie šī jautājuma, kad būs uzlabojusies situācija starptautiskajos finanšu tirgos.

Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% bankas "Citadele" akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banka.

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!