Foto: F64

AS "Citadele banka" grupa šī gada pirmajā pusgadā strādāja ar 25,4 miljonu eiro peļņu, kas ir par 70% vairāk nekā 2015. gada attiecīgajā periodā.

Bankas "Citadele" peļņa šī gada pirmajā pusgadā bija 20,6 miljoni eiro.

Bankas un grupas peļņu ievērojami palielināja 11,3 miljonu eiro ienākumi no "Citadelei" piederošo "Visa Europe" akciju pārdošanas "Visa Inc", informē banka.

"Citadeles" grupas pirmā pusgada pamatdarbības ienākumi bija 70,6 miljoni eiro, kas bija par 29% vairāk nekā 2015.gada pirmajā pusgadā. Administratīvie izdevumi pirmajā pusgadā bija 36,6 miljoni, kas ir par 3,8 miljoniem eiro vairāk nekā gadu iepriekš. Atbilstoši izaugsmes stratēģijai "Citadeles" grupa turpinājusi ieguldīt darbiniekos un jaunu darba vietu radīšanā, kā arī jaunos, klientu ikdienai ērtos risinājumos un arī lielākā sistēmu stabilitātē un drošībā.

Negatīvu tirgus procentu likmju ietekmē "Citadeles" grupas neto procentu marža samazinājās, tomēr, pateicoties augošajam kredītportfelim, neto procentu ieņēmumi pusgadā sasniedza 31,1 miljonu eiro, kas ir pieaugums par 5%, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2015. gadā. Grupas neto komisiju ienākumi pirmajā pusgadā pieauga līdz 18,3 miljoniem eiro, kas ir par 6% vairāk nekā pirms gada.

"Citadeles" grupai pirmajā pusgadā kredītportfelis pieauga līdz 1,23 miljardiem eiro, gada laikā palielinoties par 14%. Banka atzīmē, ka šis pieaugums atspoguļo "Citadeles" jauno stratēģiju būt aktīviem mazo un vidējo uzņēmumu kreditētājiem Baltijas valstīs, kā arī būt vadošiem patēriņa kreditēšanas jomā Latvijā un Lietuvā.

Banka "Citadele" Latvijā kredītos uzņēmējiem šī gada pirmajā pusē piešķīrusi 57,7 miljonus eiro, kas ir par 19% vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā. Visvairāk "Citadele" kreditējusi mazos un vidējos uzņēmumus, piešķirot 28,3 miljonus eiro, kas ir par 57% vairāk nekā pērn. "Citadeles" kredītportfelis mazo un vidējo uzņēmumu segmentā audzis par 15% pret iepriekšējo gadu.

Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis paziņojumā medijiem informē, ka šogad sākta produktu sērija "Atbalsta kredīts", kas pielāgota dažādu nozaru mazo un vidējo uzņēmumu vajadzībām. Piemēram, uzņēmumiem un zemniekiem ar šiem jaunajiem produktiem tiek dota iespēja saņemt mikrokredītus līdz 20 000 eiro, balstoties uz klienta naudas plūsmu un bez īpašuma ķīlas nepieciešamības.

Savukārt patēriņa kreditēšanā banka atteikusies no vienotas procentu likmes - cilvēks var saņemt individuālu piedāvājumu, kur procentu likme balstīta uz viņa finanšu disciplīnu.

"Citadelei", attīstot darbību Lietuvā un Igaunijā, kredītportfeļi gada laikā auguši par attiecīgi 19% un 54%.

Koncerna kredītportfeļa kvalitāte turpina uzlaboties. Jūnija beigās nedrošo kredītu rādītājs samazinājās līdz 9,6%, salīdzinot ar 12% pirms gada.

Gada laikā klientu noguldījumi grupas bankās palielinājušies par 14% jeb 340 miljoniem - šī gada jūnija beigās noguldījumu apjoms bija 2,75 miljardi eiro. Noguldījumu apjoms vairāk nekā divas reizes pārsniedz izsniegto kredītu apjomu, nodrošinot augstus likviditātes rādītājus.

"Citadeles" grupa tiek pārvaldīta no Latvijas, un tās meitasuzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Šveicē.

No bankas "Citadele" akcijām 75% plus viena akcija pieder grupai starptautisku investoru, kurus pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Savukārt Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!