Foto: LETA

Summa, par kādu pārdota "Citadele", ir par mazu, piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja ekspremjers Ivars Godmanis.

Viņš gan atzina, ka summa vienmēr saistoties ar to, ko par to piedāvājot, tāpat vienmēr esot izvēle - pārdot banku, vai gaidīt labāku priekšlikumu. Viņa skatījumā, daudz vieglāk un mierīgāk būtu, ja "Citadeli" būtu nopirkusi kāda liela, labi zināma banka, taču tagad situācija neesot tik droša un "mums atliek tikai gaidīt, kas ar to banku būs".

"Gribu pateikt uzreiz - no šī brīža, kad banka ir pārdota, es vairs negribu atbildēt uz jautājumiem, kāpēc mēs neesam atguvuši visu naudu atpakaļ, ko mēs savā laikā ka valdība ieguldījām vienā no lielākajām bankām, lai glābtu savu finanšu sistēmu. Tas plāns bija tomēr to naudu atgūt atpakaļ, gan caur "Revertu", gan izdevīgi pārdodot par pietiekoši lielu naudu "Citadeli","  teica Godmanis.

Šobrīd gan par bankas pārdošanu vairs neesot ko runāt, pārdošanas līgums esot parakstīts un atpakaļceļa vairs neesot.

"Nezinu, kādēļ valdība pārdeva banku ar tādu spiedienu, jo pat Privatizācijas aģentūra atkāpās. Kāpēc atkāpās, arī līdz galam nevar saprast? Acīmredzot, tie ir tādi argumenti, kas ir zināmi valdībai un valdības vadītājai un tie, no viņu viedokļa, laikam ir pietiekami svarīgi," atzina Godmanis.

Jau vēstīts, ka 2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku" un par diviem latiem no tās akcionāriem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka iegādājās bankas kontrolpaketi.

Finanšu grūtībās nonākušās bankas glābšanai tajā tika noguldīti lieli finanšu resursi, kas pārsniedza 800 miljonus latu.

Tā laika premjers Godmanis iepriekš uzsvēra, ka bankas pārņemšana bija vienīgā iespēja, lai neradītu vēl lielākas problēmas visai Latvijas finanšu sistēmai.

Vēlāk "Parex banka" tika sadalīta - uz tās "labo daļu" - AS "Citadele banka", tika pārnesti visi labie "Parex bankas" finanšu aktīvi.

Šonedēļ tika paziņots, ka ir parakstīts līgums par bankas "Citadele" 75% akciju pārdošanu 12 starptautisku investoru grupai "Ripllewood" par 74 miljoniem eiro.

Darījumu līdz šim sedzis noslēpumainības plīvurs un oficiāli nav publiskoti to investoru vārdi, kas līdz ar "Ripplewood" iegādājušies "Citadele" akcijas. Darījuma detaļas solīts atklāt piektdien

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!