Foto: LETA

"Nordea" un "DNB bankas" izziņotais plāns par darbības apvienošanu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ir skaidrs apliecinājums tam, ka ilgtermiņa stratēģija un pelnītspēja ir svarīgi elementi jebkuras bankas sekmīgai darbībai, uzskata bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Viņš atzīmē, ka biznesa modeļi abām bankām līdz šim nebija pietiekoši skaidri definēti, atšķīrās arī pozīcijas katrā Baltijas valstī.

"Lai arī apvienošanās ir dārgs un sarežģīts process, tas prasīs kādu laiku, un mēs novēlam veiksmi kolēģiem, veidojot šo kopuzņēmumu. Būs jauns, spēcīgs konkurents, un konkurence vienmēr ir izdevīga klientiem," pauda "Citadeles" vadītājs. Viņaprāt, jārēķinās ar to, ka, visdrīzāk, samazināsies kopējais filiāļu tīkls un kopējais darbinieku skaits jaunajā uzņēmumā būs mazāks nekā pašlaik abās bankās.

Savukārt "Citadeles" stratēģija un ilgtermiņa vīzija paliek nemainīga - kļūt par spēcīgāko vietējo banku, sniedzot ērtākos un atbilstošākos pakalpojumus privātpersonām un uzņēmumiem visās Baltijas valstīs, uzsvēra Beļavskis.

Kā ziņots, "Nordea" un "DNB banka" noslēgušas vienošanos par darbības apvienošanu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai izveidotu jaunu, vadošu banku Baltijā ar spēcīgām Ziemeļvalstu saknēm. Plānots, ka darījums par jaunās bankas izveidošanu tiks slēgts ap 2017. gada 2. ceturksni. Līdz darījuma slēgšanas brīdim, kad tiks saņemti visi nepieciešamie apstiprinājumi, abas bankas - "Nordea" un "DNB banka" - darbosies atsevišķi kā savstarpēji konkurējoši uzņēmumi.

Iecerēts, ka "Nordea" un DNB jaunajā bankā būs vienādas balsstiesības, taču dažāds ekonomisko īpašumtiesību sadalījums, kas tiks balstīts uz esošo uzņēmuma kapitāla vērtību un kopējo ieguldījumu jaunajā bankā darījuma slēgšanas brīdī.

Šogad pirmā ceturkšņa beigās "Nordea Bank AB" Latvijas filiāle bija pēc aktīviem piektā lielākā banka Latvijā, bet "DNB banka" Latvijā bija pēc aktīviem septītā lielākā banka, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas informācija.

Pēc izsniegto kredītu apmēra pirmā ceturkšņa beigās "Nordea" bankas Latvijas filiāle bija otrajā vietā, izsniedzot 2,6 miljardus eiro, bet "DNB banka"- ceturtajā vietā ar izsniegtiem 1,56 miljardiem eiro. Pēc piesaistīto noguldījumu apjoma pirmā ceturkšņa beigās "Nordea" Latvijas filiāle bija sestajā vietā ar 1,68 miljardiem eiro, bet "DNB banka" - septītajā vietā ar gandrīz 1,2 miljardiem eiro.

Pēc klientu skaita 2015. gada beigās "DNB banka" bija ceturtā lielākā banka Latvijā, bet "Nordea" Latvijas filiāle - piektā lielākā banka.

"Nordea" un DNB organizācijās Baltijas valstīs patlaban strādā attiecīgi 1300 un 1800 darbinieku, kopējais aktīvu apjoms sasniedz 13 miljardus eiro - astoņi miljardi eiro "Nordea" un pieci miljardi eiro DNB.

Kā uzsver "Nordea" pārstāvji, abas bankas papildinās viena otras darbību - "Nordea" esot ieguvusi pārliecinošas pozīcijas lielo uzņēmumu segmentā, savukārt DNB sevi esot pierādījusi kā spēcīgu tirgus spēlētāju mazo un vidējo uzņēmumu segmentā. Apvienojot abu banku biznesa operācijas, jaunā banka kļūs par lielāku un ietekmīgāku spēlētāju arī privātpersonu apkalpošanā, turklāt jaunajai bankai būs plašāka pieejamība un ģeogrāfiskais izvietojums, ņemot vērā "Nordea" spēcīgās pozīcijas Igaunijā, un DNB - Lietuvā, kā arī līdzvērtīgās pozīcijas Latvijas tirgū, teikts paziņojumā par plānoto darbības apvienošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!