Foto: LETA

Valdība otrdien Ministru kabineta sēdes slēgtajā daļā uzdevusi "Citadele bankas" valstij piederošo kapitāldaļu turētājam, Privatizācijas aģentūrai (PA) uzsākt jauna pārdošanas konsultanta atlasi, tādējādi no jauna iekustinot bankas pārdošanas procesu.

Par to žurnālistus pēc valdības sēdes slēgtās daļas informēja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, norādot, ka, saskaņā ar valdībā lemto, pārdošanas konsultantam jābūt starptautiski pazīstamai kompānijai, kurai jau ir pieredze banku pārdošanas organizēšanā Centrālajā un Austrumeiropā.

"Citadele bankas" investora meklēšana un bankas pārdošanas process varētu noslēgties nākamā gada septembrī vai oktobrī, prognozēja Pūce.

Skaidrojot iemeslus, kādēļ tieši tagad nolemts atsākt "Citadele banka" pārdošanas procesu, PA valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns norādīja, ka banka pērn spējusi uzrādīt labu peļņu, turklāt tirgus konjuktūra patlaban ir labvēlīga, jo Latvija nonākusi starptautiskās sabiedrības uzmanības lokā saistībā ar pievienošanos eirozonai.

Viņš prognozē, ka arī šogad "Citadele banka" gūs peļņu, un tas varētu palielināt gan investoru interesi, gan arī iespējamo pārdošanas cenu.

"Valdības primārais mērķis ir atgūt maksimāli lielus līdzekļus, respektīvi, nodrošināt iespējami augstu pārdošanas cenu," uzsver Pūce.

Investoru atlases procesā PA un valdība plāno konsultēties arī ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, kuras kompetencē ir banku akcionāru izvērtēšana. Tas nepieciešams, lai nodrošinātos pret to, ka jaunie bankas īpašnieki var radīt draudu banku sistēmas stabilitātei, klāstīja Pūce.

Investoru atlases procesā pārdošanas konsultanti varētu uzrunāt gan investorus, kas savulaik jau izrādījuši interesi par "Citadele banka" iegādi, gan arī jaunus potenciālos pircējus.

Privatizācijas aģentūra savukārt informēja, ka pēc Latvijas valdības sarunām ar Eiropas Komisiju (EK), "Citadeles" investoru piesaistei ir iespējami vairāki modeļi: tas var būt viens vai vairāki investori, kas iegādājas Latvijas valstij piederošās akcijas, tā arī var būt bankas akciju kotēšana biržā.

"Šis ir labs laiks, lai atsāktu privātā kapitāla piesaisti bankas "Citadele" turpmākai attīstībai, jo banka ir sasniegusi savu optimālo biznesa atdevi pie esošā restrukturizācijas plāna iespējām un strādā ar peļņu, Latvijas ekonomika ir stabilizējusies un gaidāmā Latvijas pievienošanās eirozonai ir pozitīvs fons investoru piesaistei," saka PA valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns.

Starptautiskās investīciju bankas uzdevums būs izanalizēt tirgus situāciju un noteikt labāko investoru piesaistes modeli bankai. Tā veiks aktivitātes privātā kapitāla piesaistes stratēģijas sagatavošanai un ieviešanai, tajā skaitā tirgus situācijas izvērtējumu, īstenos mārketinga aktivitātes, nodrošinās bankas padziļināto izpēti un sarunas ar potenciālajiem investoriem.

Investīciju banku izvēlēsies konkursa rezultātā, kurā tiks uzaicinātas piedalīties starptautiski atzītas un respektablas investīciju bankas, kas atbildīs stingriem kritērijiem. Investīciju bankai būs jābūt ar nevainojamu reputāciju un pieredzi banku akciju pārdošanas darījumos virs 100 miljoniem eiro, kā arī jābūt darba pieredzei valsts atbalsta lietās Eiropas Savienībā banku nozarē. Konsultanta atlasei tiks veidota speciāla atlases komisija, kurā piedalīsies Finanšu ministrijas, Ekonomijas ministrijas un PA pārstāvji. Plānots, ka investīciju banku konkursu PA organizēs tuvāko mēnešu laikā.

"Mums ir svarīgi, lai modelis, kā tiks piesaistīts privātais kapitāls Citadelei, būtu vislabākais un atbilstošs valsts, Latvijas nodokļu maksātāju interesēm un bankas turpmākai attīstībai. Tāpēc modeļu izvērtēšanai un piemērotākā noteikšanai piesaistīsim labākos pasaules investīciju baņķierus," saka Ansis Spridzāns.

"Citadele" padomes priekšsēdētājs Klāvs Vasks atzīst, ka "privātā kapitāla piesaiste bankai ļaus veiksmīgi turpināt bankas stratēģiju vietējā tirgū it īpaši mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas jomā un pavērs jaunas attīstības iespējas", portālu "Delfi" informēja banka.

"2012. gada Citadeles darbības rezultāti un pirmā pusgada prognozes skaidri parāda, ka banka ir sasniegusi optimālo biznesa atdevi, ņemot vērā esošos Eiropas Komisijas restrukturizācijas plāna noteikumus. Lai turpinātu attīstīt banku par vērtīgāko vietējo finanšu grupu Baltijā, ir nepieciešams piesaistīt privāto kapitālu un strādāt kā pilnīgi brīvam tirgus dalībniekam," norāda Vasks.

Viņš uzsver, ka viena vai vairāku investoru piesaistes process bankas darbību neietekmēs. "Citadele" turpinās strādāt un attīstīties, apkalpojot gan privātpersonas, gan uzņēmumus un institūcijas, gan arī strādājot privātā kapitāla pārvaldīšanas sektorā.

Jau ziņots, ka valdība jau divas reizes atlika "Citadeles" pārdošanu, ņemot vērā attīstību banku sektorā un Eiropā plānoto banku sektora regulējuma maiņu.

Valdība 2001.gada nogalē un 2012.gada rudenī atbalstīja piesaistītā pārdošanas konsultanta "Nomura International plc" priekšlikumu atlikt bankas "Citadele" pārdošanu.

"Citadele" tika izveidota 2010.gada augustā  pēc "Parex bankas" restrukturizācijas. Uz jaundibināto banku  tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās "Parex bankas" aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti "Parex bankā" jeb risinājumu bankā. Un "Citadeli" bija paredzēts pārdot, kam tika piesaistīts starptautisks finanšu konsultants "Nomura".

 Līgums ar finanšu konsultantu "Nomura International plc" (Nomura) pēc pušu vienošanās tika izbeigts, jo valdība iepriekš bija lēmusi par pārdošanas procesa atlikšanu un šobrīd ir nepieciešams izstrādāt konsultantam jaunu darba uzdevumu, kas atbilst sarunu rezultātam ar Eiropas Komisiju (EK).

Iepriekš MK nolēma atbalstīt sarunu uzsākšanu ar EK par grozījumiem restrukturizācijas plānā, lai valsts varētu izstrādāt un izvērtēt vairākus iespējamos privātā kapitāla piesaistes risinājumus, kādus šobrīd plāns neparedz. Latvija uzskatīja, ka plānam ir jābūt elastīgākam un jāatbilst aktuālajai situācijai finanšu tirgos.

Valsts kā akcionāra ieguldījums bankā "Citadele" patlaban ir 77,3 miljoni latu bankas pamatkapitālā un 45,2 miljoni latu "Privatizācijas aģentūras" subordinētais aizdevums, par kuru "Citdele" valstij maksā peļņas procentus. Savukārt Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas kā otra Citadeles akcionāra ieguldījums bankā ir 25,8 miljoni latu.

Kopš 2010. gada 1. augusta, kad banka Citadele sāka savu darbību, tā Latvijas valstij pirms termiņa ir atmaksājusi visus termiņnoguldījumus par kopējo summu 143,2 miljoni latu. Papildus tam banka Valsts Kasē procentu un citos maksājumos ir pārskaitījusi vēl 25 miljonus latu.

Kopš savas darbības uzsākšanas 2010. gadā "Citadele" nepilnu trīs gadu laikā ir kļuvusi par peļņu nesošu koncernu. Banka  2012.gadu ir noslēgusi ar 5,5 miljonu latu peļņu, savukārt "Citadeles" koncerns 2012.gadu noslēdzis ar 9 miljonu latu peļņu, kas ir ievērojami labāki rezultāti nekā 2011.gadā.   Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% bankas "Citadele" akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!