Foto: F64

Ministru kabinets otrdien, 28. aprīlī, lēma dot iespēju uzņēmējiem pagarināt Attīstības finanšu institūcijas "Altum" aizdevumu atmaksas termiņu līdz 12 mēnešiem, portāls "Delfi" noskaidroja Ekonomikas ministrijā (EM).

Valdība lēma par vairākām izmaiņām Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsta programmās, kas paredz iespēju uzņēmumiem pagarināt "Altum" aizdevumu atmaksas termiņu līdz 12 mēnešiem, kā arī ļauj ražošanas telpu un infrastruktūras izveides vai rekonstrukcijas projekta īstenotājiem lūgt projekta īstenošanas termiņa pagarinājumu apstākļu dēļ, kuri apdraud projekta īstenošanu sākotnēji paredzētajā laikā.

Šobrīd noteikts, ka projektu var īstenot ne ilgāk kā četrus gadus no dienas, kad noslēgts līgums par projekta īstenošanu, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim

Sēdē apstiprināti grozījumi četrās ES fondu atbalsta programmās, kurās "Altum" izsniedz komersantiem dažādus aizdevumus, piemēram, saimnieciskās darbības uzsācējiem un komersantiem konkurētspējas uzlabošanai vai mazo un vidējo saimnieciskās darbības veicēju un lauksaimniecības un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstības veicināšanai.

Ministrija norāda, ka līdz šim programmās bija noteikts maksimālais aizdevuma atmaksas termiņš, līdz ar to bija iespējams atlikt pamatsummas maksājumus, bet nebija iespējams pagarināt kopējo aizdevuma atmaksas termiņu. Minētā situācija negatīvi ietekmē aizņēmējus, kuriem aizdevuma atmaksas termiņš ir šogad vai 2021. gada pirmajā pusgadā, jo šobrīd Covid-19 izplatības dēļ būtiski samazinājušies saimnieciskās darbības ienākumi un prognozējams, ka aizdevuma līguma beigu termiņā daļa aizņēmēju nevarēs atmaksāt aizdevumu.

Līdz ar to šajās programmās veikti grozījumi, nosakot, ka maksimālais aizdevuma atmaksas termiņš var tikt pagarināts par atliktās pamatsummas atmaksas termiņu, kas var būt līdz 12 mēnešiem.

Vienlaikus valdība palielināja Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma apmēru līdz 7 miljoniem eiro līdzšinējo 5,8 miljonu eiro vietā paralēlo aizdevumu saimnieciskās darbības veicējiem konkurētspējas uzlabošanai programmā. Šajā programmā saimnieciskās darbības veicēji "Altum" var saņemt finansējumu paralēlā aizdevuma veidā.

Tāpat apstiprināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos par atbalstu ieguldījumiem ražošanas telpu un infrastruktūras izveidei vai rekonstrukcijai, paredzot iespēju projekta īstenotājiem lūgt projekta īstenošanas termiņa pagarinājumu dēļ apstākļiem, kas apdraud projekta mērķa sasniegšanu projekta iesniegumā paredzētajā laikā.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13. marta līdz 12. maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!