Foto: LETA

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks ir izvirzījis bijušā finanšu ministra, Eiropas Investīciju bankas vadības komandas pārstāvja Andra Vilka kandidatūru Latvijas Bankas padomes locekļa amatam, kas kļūs vakants, Vitai Pilsumai 30. septembrī beidzot darba gaitas.

Ceturtdien Saeima apstiprināja Pilsumas vēlmi atstāt amatu pirms pilnvaru termiņa beigām, un pēc šī balsojuma Kazāks vērsās pie Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces, izvirzot Vilka kandidatūru Latvijas Bankas padomei.

Paredzēts, ka tuvāko nedēļu laikā Kazāks un Vilks tiksies ar Saeimas frakcijām un pie frakcijām nepiederošiem deputātiem, kā arī ar par jomu atbildīgo Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, lai pamatotu savu izvēli.

"Andris Vilks ir izcils profesionālis, kurš guvis daudzpusīgu pieredzi gan publiskajā, gan privātajā sektorā, kā arī augsta līmeņa darbā starptautiskās finanšu institūcijās, ir starptautiski novērtēts un atpazīstams. Andrim Vilkam ir izcilas zināšanas ekonomikā, finansēs, ekonomikas un finanšu tirgus politikas veidošanas jomā. Ievēlēšanas gadījumā viņš stiprinās Latvijas Bankas padomes jaudu un kompetenci, palīdzot Latvijas Bankā ieviest viena līmeņa pārvaldību, nodrošinot sekmīgu FKTK pievienošanas procesu, kā arī piedaloties eiro zonas darbā," uzsvēris Kazāks.

Vilks strādājis par "SEB bankas" galveno ekonomistu, ieņēmis finanšu ministra amatu otrajā un trešajā Valda Dombrovska (JV) valdībā.

2014. gada jūnijā Vilks paziņoja, ka nekandidēs Saeimas vēlēšanās, pārtrauc politisko darbību, izstājas no partijas un atgriezīsies finanšu nozarē. Kopš 2016. gada strādā Eiropas Investīciju bankā, kur pildījis izpilddirektora un direktoru padomes locekļa pienākumus Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankā Londonā, bet pašlaik ir vecākā amatpersona institucionālajos jautājumos Eiropas Investīciju bankas Baltijas valstu reģionālajā pārstāvniecībā Viļņā.

Saskaņā ar likumu "Par Latvijas Banku" Latvijas Bankas padomē darbojas seši cilvēki – prezidents, prezidenta vietnieks un četri padomes locekļi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!