Foto: LETA

Darbu "PrivatBank" valdē atstājusi valdes locekle un bijusī valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Inga Rumba, kurai Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) novembrī izteica brīdinājumu par atbilstošas un konsekventas risku kultūras un efektīvas iekšējās kontroles sistēmas izveides nenodrošināšanu bankā, liecina "Firmas.lv" informācija.

Izmaiņas bankas valdes sastāvā Uzņēmumu reģistrā iegrāmatotas pirmdien, 3.janvārī.

Tādējādi šobrīd "Privatbank" valdē darbu turpina Una Jansone, kura, pēc FKTK informācijas, ir bankas valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja, kā arī Kristīna Matvejeva, kuras pārraudzībā ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas, kā arī darbības atbilstības kontroles jomas, un Vaira Filipsone.

"PrivatBank" valde kopš 2019.gada aprīļa, kad amatu atstāja valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Kukičs, strādā bez valdes priekšsēdētāja.

Jau vēstīts, ka 2021.gada novembrī FKTK piemēroja "PrivatBank" soda naudu 768 653 eiro apmērā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas normatīvu pārkāpumiem. Bankai tika noteikti arī vairāki tiesiskie pienākumi konstatēto pārkāpumu un trūkumu novēršanai.

FKTK, pēc 2020.gadā veiktajām pārbaudēm, secināja, ka "PrivatBank" jāstiprina iekšējā pārvaldība, jāuzlabo iekšējās kontroles sistēma, jāievieš un jāpilnveido darbības jomai atbilstoša riska pārvaldības kultūra un jānodrošina iekšējā audita funkcijas pilnvērtīga darbība.

Tāpat FKTK saistībā ar pārbaudē konstatētajiem pārkāpumiem izteica brīdinājumu Rumbai. Brīdinājums Rumbai tika izteikts par atbilstošas un konsekventas risku kultūras un efektīvas iekšējās kontroles sistēmas izveides nenodrošināšanu, kā rezultātā tika pieļauti noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas normatīvu prasību pārkāpumi.

2021.gada deviņos mēnešos "PrivatBank" strādāja ar zaudējumiem 4,717 miljonu eiro apmērā, kas ir par 27,5% vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā laika periodā. "PrivatBank" aktīvi 2021.gada 30.septembrī bija 108,52 miljonu eiro apmērā, kas ir par 20,2% jeb 27,438 miljoniem eiro mazāk nekā 2020.gada beigās.

Pēc aktīvu apmēra "PrivatBank" ir viena no mazākajām bankām Latvijā. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas "PrivatBank" (46,54%), kuru 2016.gada decembrī Ukrainas valdība nacionalizēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!