Foto: LETA

Lai uzlabotu ēkas tehnisko stāvokli un vizuālo izskatu, daudzdzīvokļu māja Salaspilī, Skolas ielā, kā pirmā māja Latvijā izmantojusi Attīstības finanšu institūcijas "Altum" aizdevumu atbalsta programmā daudzdzīvokļu māju remontiem, informē "Altum".

Aizdevuma apjoms ir 130 000 eiro un mājas iedzīvotāji ar tā palīdzību plāno atjaunot ēkas balkonu margas, nomainīt aukstā un karstā ūdens stāvvadus, remontēt kāpņu telpu un ārdurvju remontu, kā arī atjaunot pagraba apgaismojumu.

Ēkā ir 90 dzīvokļi, un papildu maksājums iedzīvotājiem par remontdarbu veikšanu būs 0,19 eiro uz vienu dzīvokļa kvadrātmetru.

Kopumā šobrīd daudzdzīvokļu māju remonta aizdevumu programmā iesniegti astoņi projekti ēku uzlabošanai Varakļānos, Limbažu novadā, Rīgā un tās apkārtnē. Pieci no iesniegtajiem projektiem ir saistīti ar ēku labiekārtošanu, kas iepriekš saņēmušas daudzdzīvokļu mājas energoefektivitātes aizdevumu, bet pārējie trīs saistīti ar jumta un kāpņu remontu, apkures sistēmas pārbūvi, lifta nomaiņu.

Arī daudzdzīvokļu māja Salaspilī iepriekš izmantojusi "Altum" programmu energoefektivitātes uzlabošanai, kas ļaus iedzīvotājiem pēc energoefektivitātes uzlabojumu ieviešanas ietaupīt 37% siltumenerģijas.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes attēli

"Līdz šim vienīgais pieejamais māju sakārtošanas instruments bija daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes pasākumi. Bet tas pilnībā nerisināja situāciju ar tekošiem jumtiem, drūpošiem balkoniem vai, piemēram, bērnu rotaļlaukumu atjaunošanu māju iekšpagalmos. Tāpēc nācām ar jaunu atbalsta programmu, piedāvājot finansējuma pieejamību daudzdzīvokļu namu remontam, tostarp neatliekamam remontam arī tad, ja mājas fondā nav uzkrāts pietiekošs līdzekļu apjoms, kā arī koplietošanas teritoriju labiekārtošanā. Turklāt šī ir vienīgā programma, kas piedāvā finansējumu mājām, kas līdz šim ir saņēmušas komercbanku atteikumu kredītam, piemēram reģionos, kur bankas ne vienmēr ir gatavs izsniegt aizdevumus būvniecības vai remonta darbiem daudzdzīvokļu mājās," norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

"Remontu aizdevumu programma ir loģisks papildinājums energoefektivitātes programmai, jo palīdz īstenot mājas uzlabošanas darbus, kas ne vienmēr sniedz tiešu ietekmi uz energoefektivitāti, bet ir būtiski mājas tehniskajam un vizuālajam stāvoklim. To apliecina arī līdz šim iesniegtie projekti – iedzīvotāji vēlas remontēt liftus, balkonus, kāpņu telpas. Un, kā liecina mūsu pētījums, vairums (74 %), iedzīvotāju būtu gatavi investēt sava daudzdzīvokļu nama uzlabošanā, tomēr traucē nespēja vienoties ar pārējiem dzīvokļu īpašniekiem*. Tāpēc aicinām iedzīvotājus būt aktīviem, lai kopīgiem spēkiem ne tikai samazinātu rēķinus par siltumenerģiju, bet arī celtu īpašuma vērtību un uzlabotu savu dzīves kvalitāti. Ar programmas kopējo finansējumu 31 miljona eiro apmērā labiekārtošanās darbus var veikt aptuveni 80 daudzdzīvokļu mājas," saka "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

"Ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas remontdarbu laikā mājas iedzīvotāji secināja, ka vēlētos veikt arī citus darbus - kāpņu telpas remontu, stāvvadu nomaiņu u.c. uzlabojumus, tāpēc tika pieņemt lēmums pieteikties arī "Altum" remontu aizdevumam, lai māja patiešām izskatītos skaista un sakopta. Remontdarbus ēkā veicam paralēli ar energoefektivitātes uzlabošanu, un februārī tie tiks pabeigti, jo darbus veic tas pats būvnieks. Grūtāk bija ar iedzīvotāju iesaisti, lai pieteiktos pirmajam aizdevumam, bet tad, kad pirmais un grūtākais solis ir sperts, remontdarbi uzsākti, un iedzīvotāji sāk ieraudzīt rezultātu, tad atsaucība ir daudz lielāka. Tā kā līdz šim nebija pieredzes ar pieteikumu iesniegšanu aizdevumu saņemšanai, tad, iesniedzot pirmo projektu, bija daudz neskaidrību, taču "Altum" darbinieki bija ļoti atsaucīgi un informēja par papildu iesniedzamajiem dokumentiem, un esam lepni, būt pirmie, kas ir izmantojuši arī remontdarbu aizdevumu," ar pieredzi dalās Renāte Bražinska, ēkas remontdarbu veikšanas projekta vadītāja.

"Altum" programmas "Daudzdzīvokļu māju remonta aizdevums" finansējums ir pieejams dažādu ēkas un koplietošanas teritorijas labiekārtošanas darbiem, piemēram, ūdensvada un kanalizācijas remontam, apkures sistēmas uzlabošanai, kāpņutelpas remontam, durvju nomaiņai, lifta remontam, ceļa, ietves vai autostāvvietu izbūvei, apzaļumošanas darbiem, bērnu rotaļu vai sporta laukuma ierīkošanai un citiem koplietošanas teritorijas labiekārtošanas darbiem.

Vienai mājai pieejams aizdevums ir līdz 400 000 eiro, nepārsniedzot 120 eiro uz vienu daudzdzīvokļu mājas kopējās platības kvadrātmetru. Maksimālais aizdevuma termiņš ir 20 gadi, aizdevumam tiek piemērota fiksēta procentu likme: 3,5% gadā. Aizdevuma līgums jānoslēdz līdz 2023. gada 31. decembrim. Programmai var pieteikties dzīvokļu īpašnieki ar pilnvarotas personas starpniecību tad, ja saņemts aizdevuma atteikums no kredītiestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!