Foto: Publicitātes foto

Iestāšanās eirozonā kopumā Latvijai ir labs lēmums, taču līdz ar to valsts daļēji zaudēs monetāro un fiskālo suverenitāti, tā pirmdien Briselē, dienu pirms gala lēmuma par Latvijas uzņemšanu eirozonā, žurnālistiem sacīja vadošas Eiropas Savienības (ES) ekonomistu domnīcas "Bruegel" direktors Guntrams Volfs.

"Kopumā tas ir labs lēmums, jo Latvija kā maza ekonomika sev nodrošinās lielāku un stabilāku tirgus kredibilitāti. Jāatzīmē, ka neizbēgami šāds lēmums nozīmēs arī daļēju fiskālās un monetārās politikas suverenitātes zaudēšanu," sacīja Volfs.

Volfs arī norādīja, ka "vara eirozonā ir dalīta. Latvijai, piemēram, par savu budžetu būs gala vārds. Sākumā nacionālo valstu budžetus gan izskatīs Eiropas līmenī un tikai pēc tam sekos diskusijas parlamentos, taču atgādinu, ka gala vārds vienalga piederēs nacionālajām līmenim."

Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, ko Latvija var piedāvāt eirozonai, Volfs sacīja, ka "Latvija ir jauna un dinamiska ekonomika, kas kopumā padara eirozonu pievilcīgāku."

Tāpat Volfs norādīja, ka Latvija ir ļoti maza valsts un tās ekonomikas ietekme uz eirozonu nebūs ievērojama. "Tīri ekonomiski eirozona krietni vairāk izjustu pārmaiņas, ja pievienotos Polija."

Komentējot sava "Bruegel" domnīcas kolēģa ekonomista Žota Darvaša kritiskos izteikumus par Latvijas pievienošanos eirozonai, domnīcas direktors atbildēja, ka viņu organizācijā valdot viedokļu dažādība, tāpēc esot pilnīgi normāli, ka viņu viedokļi atšķiroties.

Šī gada aprīlī viens no "Bruegel" vadošajiem ekonomistiem Žots Darvašs sacīja, ka Latvija ir ļoti dārgs veiksmes stāsts. "Jāatzīst, ka Latvija tagad ir visātrāk augošā ekonomika Eiropas Savienībā. Šai ziņā - tas ir veiksmes stāsts. Tomēr cena par šo, šķiet, bija pārāk augsta: milzīga recesija, bezdarbs un, protams, tas, ka tik daudzi cilvēki pameta valsti, ilgtermiņā ļoti negatīvi ietekmē Latvijas izaugsmes potenciālu," aprīļa sākumā sacīja Darvašs.

Otrdien Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru tikšanās reizē tik pieņemts gala lēmums un izšķirsies vai Latvijā no 2014.gada 1.janvāra tiks ieviests eiro, lasītājus par pieņemto lēmumu portāls "Delfi" informēs reportāža no Briseles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!