Foto: F64
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien piekrita pārcelt uz topošo banku "Citadele" valsts iepriekš "Parex" bankā ieguldīto līdzekļu daļu 99 miljonu latu apjomā, portālam "Delfi" apliecināja bankā.

Jau vēstīts, ka valdības lēmums par "Parex" restrukturizāciju paredz - līdz 2014.gadam restrukturizācijai nebūs nepieciešami papildu valsts budžeta līdzekļi, izņemot Valsts kancelejas depozītu kapitalizāciju 103 miljonu latu apmērā jaunās bankas pamatkapitāla finansēšanai "Parex" sadales brīdī. Papildu valsts kapitāls jaunizveidotajā bankā netiks investēts.

"Parex" sadalīšana faktiski jau ir uzsākta, izveidojot jaunu valstij piederošu banku "Citadele", kas pārņems "Parex bankas" "labos" aktīvus un turpmāk darbosies kā atsevišķa kredītiestāde, ko neapgrūtinās "Parex bankai" uzliktie darbības ierobežojumi, piemēram, aizliegums izsniegt kredītus.

Lai varētu nodibināt jauno banku, valsts Privatizācijas aģentūrai jau ir izsniegusi četru miljonu latu lielu aizdevumu jaunās bankas pamatkapitāla veidošanai. Arī šim aizdevumam izmantota daļa no iepriekš veiktajiem noguldījumiem "Parex", tādējādi samazinot kopējo Valsts kases noguldījumu apjomu bankā par attiecīgo summu.

Pašlaik bankas "Citadele" vienīgais īpašnieks ir valsts. Sākotnēji tika minēts, ka 25% jaunās bankas pamatkapitāla piederēs arī Eiropas Attīstības un rekonstrukcijas bankai (ERAB), taču tā pagaidām "tehnisku iemeslu dēļ" savus finanšu līdzekļus jaunajā bankā "Citadele" nav ieguldījusi.

"Citadele banka" jau ir reģistrēta Komercreģistrā, taču reālu bankas darbību tā varētu uzsākt 1.augustā.

Jauno banku valsts cer veiksmīgi pārdot, lai atgūtu vismaz daļu no 1,1 miljona latu, kas kopš "Parex bankas" nonākšanas valsts rokās 2008.gada novembrī ir ieguldīti tās darbības nodrošināšanā.

Bankas "sliktās daļas" liktenis pašlaik nav skaidrs, vien minēts, ka tās uzdevums būs atgūt iespējami daudz izsniegto kredītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!