Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Pfizer" vadītājs Alberts Burla pirmdien pārdevis ASV kompānijas akcijas miljoniem dolāru vērtībā. Tas noticis dienā, kad farmācijas gigants pavēstīja iepriecinošās ziņas par koronavīrusa vakcīnu, ziņo "CNN".

Kompānijas akciju vērtība pieauga pēc tam, kad "Pfizer" un Vācijas kompānija "BioNTech" paziņoja agrīnie dati liecina, ka vakcīna varētu būt vairāk nekā 90% efektīva.

"CNN" raksta, ka akciju pārdošana bijusi daļa no plāna, kuru Burla izveidojis, lai periodiski pārdotu savas "Pfizer" akcijas.

Burla pārdevis 132 508 "Pfizer" akcijas par cenu 41,94 ASV dolāri gabalā. Līdz ar to viņš ieguvis gandrīz 5,6 miljonus ASV dolāru.

"Pfizer" pārstāve informējusi, ka pārdošana notikusi tāpēc, ka "Pfizer" akcijas sasniedza iepriekš noteiktu cenu saskaņā ar 19. augustā izveidotu plānu.

Atbildot uz jautājumu, vai "Pfizer" un tās vadītājs apsvēra iespēju atcelt akciju pārdošanu, ņemot vērā uzskatu, ka Burla nopelnījis, pavēstot kompānijas labās ziņas, pārstāve atbildējusi, ka "tie ir iepriekš noteikti plāni, kurus pārvalda trešās puses akciju administrators."

Arī "Pfizer" vadībā esošā Sallija Susmane pirmdien jau iepriekš sagatavota plāna ietvaros pārdevusi akcijas. Susmane pārdevusi 43 662 akcijas par to pašu 41,94 ASV dolāru cenu, darījuma vērtībai pārsniedzot 1,8 miljonus ASV dolāru.

"CNN" raksta, ka daudzi vadītāji pārdod akcijas iepriekš noteiktos intervālos, lai diversificētu savus portfeļus, bet pārdošanu iespējams arī neveikt, lai izvairītos gūt peļņu, balstoties uz konkrētām kompānijas aktivitātēm.

"Pfizer" akciju cena pirmdien pieauga gandrīz par 8%. "BioNTech" akciju vērtība palielinājās vēl straujāk, pirmdien pieaugot par 15%, otrdien - vēl par 8%.

"Pfizer" un "BioNTech" pirmdien paziņoja, ka to kopīgi izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu trešajā izmēģinājumu fāzē uzrādījusi 90% efektivitāti pret inficēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!