Foto: EPA/Scanpix

Karu sākušās valsts valūta – rublis – pirmajās kara nedēļās sasniedza vēsturisku vērtības kritumu: dažbrīd viens ASV dolārs bija 130 rubļus vērts. Šobrīd, vairāk nekā divus mēnešus pēc kara sākuma un sankciju piemērošanas, šķietami rubļa cena ir stabilizējusies un pat uzrādījusi pēdējo sešu mēnešu laikā labākos rādītājus. Taču, kā min eksperti, tas tā tikai šķiet – rubļa kurss ir melīgs. "Delfi Bizness" atskatās, kas līdz šim noticis ar Krievijas valūtu.

Jāmin, ka Krievijas ekonomika, neskatoties uz Covid-19 pandēmijas šķietamo mazināšanos gada sākumā, bija salīdzinoši stagnējoša, ko netiešā veidā arī apliecināja rubļa kurss. Janvārī tas svārstījās vidēja no 73 līdz 76 rubļiem par vienu ASV dolāru. Šobrīd, vismaz "uz papīra", tas ir atgriezies šajā līmenī.

Vēsturiski slikti rādītāji
24. februārī Krievija pārkāpa visas starptautiskās normas un iebruka kaimiņvalstī. Uzbrukums Ukrainai šokēja visu pasauli, tajā skaitā arī finanšu institūcijas. Prezidenta Vladimira Putina sāktais karš Ukrainā iedragāja ekonomiku – rublis jau pirmajā kara dienā sasniedza vēsturiski zemu vērtību pret tādām stabilām valūtām kā eiro un dolārs, bet krievu uzņēmumi, investoriem bažās par sankcijām pārdodot akcijas, zaudēja simtiem miljardu no savas vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!