Foto: Saeimas administrācija

Divi valdības ministri šodien nav piedalījušies lēmuma pieņemšanā par bankas "Citadele" pārdošanu ASV investoram.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma žurnālistiem pastāstīja, ka divi no ministriem nav piedalījušies lēmuma pieņemšanā, taču neatklāja, kuri tie bija, jo informācija esot konfidenciāla.

Ministriem neesot bijuši iebildumi par bankas pārdošanu ASV investoram "Rippelwood Holdings", bet gan par pašu pārdošanas faktu, proti, par procesu ilgtermiņā. Iepriekš pret darījumu iebilda apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kurai valdībā ir trīs ministri, diviem no kuriem gan vēl nav augstākās kategorijas pielaides valsts noslēpumam.

No valdības ministriem šodien prombūtnē bija vien finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Jau ziņots, ka valdība šodien pēc vairāku stundu lemšanas ir akceptējusi ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu, žurnālistus informēja valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V), atsakoties pašlaik sniegt sīkāku informāciju par darījuma nosacījumiem.

Straujuma stāstīja, ka šo darījumu atbalsta arī otrs "Citadeles" dalībnieks - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), kas arī pēc darījuma ar "Ripplewood Holdings" "Citadelē" saglabās 25% bankas akciju.

"Ripplewood Holdings" pārstāvis Tims Kolins atzina, ka pēc darījuma 25% "Citadeles" kapitāldaļu paliks ERAB īpašumā, 25% - "Ripplewood Holdings", bet 50% - patlaban nenosauktiem investoriem. Pēc Kolina teiktā, nenosauktie investori nav saistīti ar Latviju.

Ministri jau iepriekš aiz slēgtām durvīm nolēma turpināt sarunas par bankas "Citadele" iegādi ar vienu investoru - ASV fondu "Ripplewood Holdings", dodot tam tiesības izvērtēt iespējas iegādāties "Citadeli" par 113 miljoniem eiro. Latvijas Televīzija pagājušajā nedēļā ziņoja, ka saskaņā ar neoficiālu informāciju "Ripplewood Holdings" par bankas iegādi izteicis vēlmi maksāt uz pusi mazāku summu, nekā to piedāvā valdība, proti, fonds izteicis vēlmi banku iegādāties par 63 miljoniem. Straujuma informāciju par darījuma summām vēlāk nosauca par kļūdainu.

Kā ziņots, valdības piesaistītais darījuma konsultants tiešās pārdošanas modelī (M&A) "Societe Generale" bija uzrunājis aptuveni 100 pretendentus, no kuriem 14 investori izrādīja interesi par banku "Citadele". Pēc konfidencialitātes līgumu parakstīšanas un iepazīšanās ar informācijas memorandu astoņi investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Vēlāk pieci investori sāka bankas padziļināto izpēti un iesniedza pēcizpētes piedāvājumus. Izvērtējot šos piedāvājumus, Ministru kabinets apstiprināja sarunu turpināšanu ar trīs pretendentiem, kuriem tika dota iespēja veikt bankas apstiprinošo padziļināto izpēti jeb "confirmatory due diligence".

Investoru piesaistes procesa noslēguma posmā valdība vienojās turpināt sarunas ar vienu pretendentu, kas vislabāk atbilst noteiktajiem kritērijiem un mērķim iegūt stabilu un prognozējamu investoru, kas spēs nodrošināt bankas sekmīgu turpmāko attīstību. Šāds lēmums tika pieņemts, izvērtējot gan ģeopolitiskos, gan ekonomiskos aspektus, kā arī drošības iestāžu atzinumus, skaidroja Privatizācijas aģentūra.

Pārdot banku "Citadele" Latvija apņēmās savulaik, kad pārņēma "Parex banku" un sniedza tai valsts atbalstu. Tolaik noslēgtā vienošanās ar Eiropas Komisiju paredz, ka banka ir jāpārdod līdz šā gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!