Ceturtdienas vakarā Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu aizturējuši divus kādas Latvijas komercbankas darbiniekus. Bijušas arī vairākas kratīšanas gan bankā, gan arī personu dzīvesvietās, informē VP.

Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esoša informācija, abi aizturētie vīrieši ir "Trasta komercbankas" darbinieki.

Sistemātiski uzraugot un izmeklējot iespējamus naudas atmazgāšanas gadījumus, VP ENAP darbinieku rīcībā nonāca informācija par diviem kādas komercbankas darbiniekiem, kuri varētu būt palīdzējuši īstenot nelegālus darījumus.

Izmeklēšanas laikā likumsargu rīcībā nonāca ziņas, ka abi viņu uzmanības lokā nonākušie bankas darbinieki varētu būt palīdzējuši klientiem no Krievijas legalizēt noziedzīgi iegūtus līdzekļus, īstenojot fiktīvu finanšu aprites shēmu.

Šā gada 17.decembra vakarā ENAP izmeklētāji ieradās komercbankas telpās un aizturēja abus aizdomās turētos bankas darbiniekus, kā arī veica kratīšanas viņu darba un dzīves vietās.

Procesuālās darbības turpinājās visu nakti - kopā tika veiktas piecas sankcionētas kratīšanas, kurās atsavināts liels skaits dokumentu un datortehnikas.

Šobrīd pret aizturētajiem 1974. un 1985. gadā dzimušajiem bankas darbiniekiem uzsākts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, proti, pēc Krimināllikuma 195.panta 3.daļas. Likumā par šādu noziegumu paredzēts līdz pat 12 gadus ilgs cietumsods.

Šobrīd turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Kā portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā, abiem aizturētajiem bankas darbiniekiem piektdienas vakarā piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

ENAP atgādina, ka arī turpmāk pievērsīs īpašu uzmanību Latvijas komercbanku darbībai, lai novērstu un atklātu naudas atmazgāšanas gadījumus.

Tāpat ENAP arī turpmāk sadarbosies ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas speciālistiem šādu gadījumu uzraudzīšanā un izmeklēšanā.

Savukārt FKTK portāls "Delfi" uzzināja, ka komisija no savas puses veic pārbaudi bankā, kuras nosaukums netiek atklāts, par to, vai bankas iekšējās kontrole sistēma ir spējusi identificēt aizdomās turēto bankas darbinieku veiktos darījumus.

FKTK turpinās sadarboties ar ENAP, savstarpēji apmainoties ar visu nepieciešamo informāciju, lai pilnvērtīgi izmeklētu konkrēto noziedzīgo nodarījumu.

FKTK kā finanšu sektora uzraugs seko līdzi, lai finanšu tirgus dalībnieku iekšējas kontroles sistēmas ir pietiekami kvalitatīvas, tādējādi pasargājot tirgus dalībniekus no iespējamas iesaistes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas darījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!