Foto: LETA
Divu nedēļu laikā - no 29. novembra rīta līdz 13. decembrim pulksten 10.00 - valsts garantēto atlīdzību ir saņēmuši jau 61 917 "Latvijas Krājbankas" klienti. Banka "Citadele" no valsts Noguldījumu garantiju fonda kopumā iedzīvotājiem un uzņēmumiem izmaksājusi 237 miljonus latu, informēja "Citadele".

86% no šīs summas ir izmaksāti ar pārskaitījumu pēc klientu izvēles uz kontu bankā "Citadele" vai citās bankās. Kopumā paredzēts, ka Krājbankas noguldītājiem valsts izmaksās aptuveni 349 miljonus latu.

Valsts garantētā atlīdzība attiecas uz visiem līdzekļiem - gan uz depozītiem, gan norēķinu kontiem, algu kontiem, krājkontiem, ieskaitot peļņas procentus, kas aprēķināti līdz 22. novembrim. Atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam nauda tiks izmaksāta latos.

Naudu ir iespējams saņemt gan ar pārskaitījumu uz bankā "Citadele" atvērtu kontu vai jebkuras citas bankas kontu, gan izņemot skaidrā naudā.

"Citadeles" klientiem, kam ir internetbanka, rīkojumu naudas saņemšanai ir iespēja iesniegt savā internetbankā.

Visa naudas summa tiek izsniegta vienā reizē latos.

Ja cilvēks vēlas izņemt skaidrā naudā vairāk par 500 latiem, tas iepriekš obligāti ir jāpiesaka bankā, jo banka drošības apstākļu dēļ vienuviet netur pārāk lielas skaidras naudas summas.

Lai cilvēkiem nebūtu jāstāv "dzīvajā" rindā, aicinām iedzīvotājus iepriekš pieteikt savu apmeklējuma laiku "Citadeles" mājas lapā www.citadele.lv vai zvanot "Citadeles" Klientu atbalsta centram pa diennakts tālruni 67010000, kā arī 1188.

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrīnolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!