Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvija ir starp pirmajām 12 Eiropas Savienības valstīm, kuru Atveseļošanas fonda plāni līdz šim ir apstiprināti, preses konferencē par plāna apstiprināšanu sacīja Eiropas Komisijas viceprezidents un Eiropas Savienības komisārs Valdis Dombrovskis.

"Ekonomikas atveseļošanās gan ES, gan eirozonā varētu notikt straujāk nekā iepriekš plānots, EK arī nesen uz augšu pārskatīja ekonomikas prognozes gan šim, gan nākamajam gadam. Turklāt redzams, ka valstīs, kurās iedarbinātas uz pandēmijas ierobežošanu vērstas sabiedrības veselības stratēģijas, arī ekonomikas atjaunošanās notiek straujāk. Redzam, ka ekonomikas atjaunošanās tempiem ir tieša saikne ar pandēmijas izplatību, tāpēc tam rūpīgi jāseko līdzi," viņš raksturoja situāciju reģionā.

Šajā situācijā, domājot par krīzes pārvarēšanu, pēc Dombrovska teiktā, nepieciešami būtiski rīcības aspekti: turpināt vakcinācijas kampaņas un atbalstīt ekonomiku, cik tas ir nepieciešams. ES līmenī vienlaicīgi domājam kā atjaunot ekonomikas izaugsmi, bet strādājam pie ekonomikas modeļu maiņu – virzīties uz ekonomikas zaļo un digitālo transformāciju. Šajā kontekstā būs nepieciešamas strukturālas reformas un ievērojamas investīcijas. Runājot par Atveseļošanās fonda plānu, viņš uzsvēra, ka vienlaikus ar šiem aspektiem ir svarīgi nodrošināt, lai ekonomikas atjaunošana būtu iekļaujoša, tātad nodrošinātu visas sabiedrības labklājības uzlabošanu. ANM ir arī iespēja dot papildus stimulu reģionu attīstībai, t.sk., nodrošināt pieeju valsts un sabiedriskajiem pakalpojumiem. Plāns jūnijā guvis pozitīvu EK novērtējumu un vakar - arī ES finanšu ministru apstiprinājumu.

ES līdz šim saņēmusi 25 valstu plānus, no kuriem 16 saņēmuši pozitīvu EK izvērtējumu. Pie pārējiem plāniem darbs turpinās, bet 2 valstīm – Bulgārijai un Nīderlandei plāni vēl ir jāiesniedz.

Latvijas ANM ietver nozīmīgas strukturālās reformas un investīcijas, pozitīvi, ka tas ir izstrādāts, diskutējot ar sociālajiem partneriem un citām ieinteresētajām pusēm, vērtē Dombrovskis.

Pēc viņa domām, ES finansējums vairāk nekā 1,8 miljardu eiro apmērā dod labu iespēju attīstīt mūsu valsts tautsaimniecību un ļauj uzlabot iedzīvotāju dzīves kvalitāti un labklājības līmeni.

Pašreiz Latvijas plāna politiskā apstiprināšana ir pabeigta un Latvijai jānoslēdz finansējuma līgums ar EK, pēc kura noslēgšanas Latvija varēs saņemt 13% avansa maksājumu jeb 237 miljonus eiro. Tālākie maksājumi tiks saņemti atbilstoši tam, kā tiks īstenotas reformas un investīcijas. Ir noteikti konkrēti sasniedzamie rezultāti, pēc kuriem Latvija varēs saņemt tālākos maksājumus, skaidroja Dombrovskis.

Līdz ar to ļoti svarīgi ir sākt darbu pie plāna īstenošanas, lai līdzekļi sāktu ieplūst Latvijas ekonomikā, viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!