Foto: Valsts kanceleja
Premjers Valdis Dombrovskis (V) nav bijis informēts par Latvijas Krājbankas pastarpinātā īpašnieka Vladimira Antonova tēva un bijušā bankas padomes locekļa Aleksandra Antonova vizīti Latvijā, un premjeram neesot arī informācijas par ietekmīgiem politiķiem, kas savulaik it kā piespieduši Krājbanku kreditēt nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" privātā partnera "Baltijas Aviācijas Sistēmas" (BAS) kapitāldaļu iegādi.

Lūgts komentēt Antonova Latvijas medijiem vairākās intervijās teikto, ka "Latvijā tolaik pietiekami autoritatīvu cilvēku darbību rezultātā mēs bijām spiesti sākt "airBaltic" kreditēšanu, jo bažījāmies, ka no bankas tiks izņemti nozīmīga apjoma depozīti, kas krīzes laikā nebūtu labi", Dombrovskis trešdien žurnālistiem atbildēja: "Šis jautājums ir jāvērtē tiesībsargājošajām iestādēm."

Premjers arī apgalvoja, ka Antonova seniora tikšanās ar policiju un Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) ir vispirms FKTK kompetencē. Banku uzrauga virzītā administratora ziņā ir arī lemšana par bankas likvidāciju vai arī sanāciju, uzsvēra Dombrovskis, komentējot Antonova medijiem pausto, ka vislabākais būtu Krājbanku sanēt.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa ir ierosinājusi Krājbankas maksātnespējas lietu, taču aicinājusi FKTK izvirzīt citu maksatnespējas administratora kandidātu - jau trešo pēdējo nedeļu laikā.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Lietuvasvaldība nacionalizējusi 100% "Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!