Foto: F64

Latvija ir pilnā mērā un veiksmīgi atgriezusies starptautiskajos finanšu tirgos, trešdien, komentējot otrdien notikušo Latvijas piecu gadu obligāciju emisiju, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina premjers Valdis Dombrovskis (V).

"Mēs redzam, ka šī emisija ir bijusi veiksmīga, procentu likme ir 5,25%, kas ir zemāka nekā bija plānots," sacīja premjers, uzsverot, ka šī bija pirmā valsts obligāciju emisija, ko Latvija īstenoja pēc starptautiskā aizdevuma programmas noslēguma pērn decembrī.

"Tas nozīmē, ka Latvija spēj pati nodrošināt savas finanšu nepieciešamības," uzsvēra Dombrovskis.

Viņš skaidroja, ka iegūtos līdzekļus galvenokārt tērēs budžeta deficīta segšanai un esošā valdības parāda pārfinansēšanai.

Jau vēstīts, ka Latvija otrdien veiksmīgi emitēja piecu gadu obligācijas 1 miljarda ASV dolāru apmērā. Obligācijas emitētas ar fiksēto procentu likmi 5,25% gadā (ienesīgums 5,375%), kas valstij esot izdevīgāka nekā sākotnēji bija plānots.

Darījuma apjoms noteikts, balstoties uz investoru interesi ieguldījumiem Latvijas vērtspapīros, un līdz ar to iespēju noteikt zemāku kupona likmi. Emisija īstenota saskaņā ar valsts aizņemšanās stratēģiju, tādejādi pilnībā piesaistot šajā gadā plānotās emisijas ārējos finanšu tirgos, lai refinansētu starptautisko aizņēmumu programmu.

Darījumā gūta plaša investoru līdzdalība no ASV, Eiropas, tai skaitā Londonas, un Āzijas, līdz ar to panākta investoru diversifikācija ārējos tirgos, uzsver FM. Emisijas vadošās bankas bija "HSBC", "DeutscheBank" un "JP Morgan".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!