Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pagājušais gads kriptovalūtu pasaulē nebija veiksmīgs – digitālo monētu vērtība strauji kritās, un uzņēmumi bankrotēja viens pēc otra. Viens no lielākajiem "kritušajiem milžiem" ir nu jau ASV izmeklēšanā iesaistītā Sema Benkmena-Frīda vadītā kriptobirža FTX. Benkmens-Frīds, neskatoties uz to, ka viņa kolēģi sadarbojas ar izmeklētājiem, savu vainu krāpniecībā un citos finanšu noziegumos neatzīst.

FTX, savukārt, slēdza līgumus ar lielajiem institucionālajiem investoriem. 

Tomēr pagājušā gada novembrī, kad medijos izskanēja, ka uzņēmumam ir likviditātes problēma, un klienti bažās centās izņemt savu naudu, tas viss sabruka. Izrādījās, ka FTX bija būvēts uz ilūzijām, un uzņēmuma vadība ne tikai nesaimnieciski rīkojās ar klientu naudu, to konvertējot faktiski nevērtīgā kriptovalūtā, bet arī, kā uzskata ASV tiesībsargājošās iestādes, nodarbojās ar naudas izkrāpšanu un citiem finanšu noziegumiem, kas karali un viņa sabiedrotos var “iesēdināt” uz vairāk nekā simt gadiem.

Vainu neatzīst

Pret Benkmenu-Frīdu, kurš decembrī ieradās ASV, lai stātos tiesas priekšā, ir izvirzītas daudzas apsūdzības. Smagākās no tām ir saistītas ar krāpniecību, izsaimniekošanu un pat naudas atmazgāšanu. Kā raksta kriptovalūtu medijs “Coindesk”, ASV valdība pret Benkmenu-Frīdu neizturas kā pret nejauši noziegumos iepinošos “brīnumbērnu”, bet gan kā pret rūdītu finanšu noziedznieku. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!