Foto: F64

Saglabājot līdzšinējo kreditēšanas dinamiku, drīzumā Latvijā būs redzams kopējā mājokļu kredītportfeļa pieaugums, šodien preses konferencē prognozēja Latvijas Komercbanku asociācijas kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, "Swedbank" Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs Ainars Balcers.

Pēc viņa teiktā, ja salīdzina noslēgto līgumu skaitu, tad "esam jau plusos".

2016. gadā mājokļu jaunā kreditēšana pieauga par 46%, sasniedzot 469,2 miljonus eiro. Galvenie iemesli kreditēšanas apjomu pieaugumam ir mājsaimniecību ienākumu palielināšanās, zemās kredītu procentu likmes, kā arī valsts atbalsta programma mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem.

Balcers atzina, ka reālais pieprasījums pēc hipotekārajiem kredītiem ir ievērojami lielāks un savu mājokli var iegādāties ne visi iedzīvotāji, kas to vēlas. Tradicionālie iemesli kredīta atteikumam ir ēnu ekonomika, zemā pirktspēja reģionos un nepietiekami uzkrājumi. Tomēr Balcers atzina, ka slikta kredītvēsture arvien retāk ir iemesls, kāpēc iedzīvotāji nevar saņemt aizdevumu.

Kopumā privātpersonu jaunās kreditēšanas apjomi pērn auga par 37%, un privātpersonām tika izsniegti 709,6 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka atbilstoši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas datiem iekšzemes mājsaimniecībām no jauna izsniegto kredītu apmērs pērn nepārsniedza iepriekš uzņemto saistību samazinājumu, tādējādi kopējais portfeļa atlikums samazinājās. Negatīvs kreditēšanas temps pērn bija tikai iekšzemes mājsaimniecību mājokļu kreditēšanas segmentā, bet mājsaimniecību patēriņa kreditēšanā kāpums bija pozitīvs.

Banku sektors kopumā 2016. gada beigās aizdevumos bija izsniedzis 15,129 miljardus eiro, kas ir par 3,1% vairāk nekā 2015. gada beigās. No kopējā kredītportfeļa aizdevumi uzņēmumiem 2016. gada beigās bija 9,439 miljardi eiro, bet kredīti privātpersonām – 5,581 miljards eiro, tai skaitā 4,402 miljardi eiro izsniegti privātpersonām mājokļa iegādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!