Foto: Pixabay

Ik gadu krāpnieki pamanās nozagt miljoniem eiro no Latvijas iedzīvotāju maciņiem. Valsts policijas (VP) dati par gada pirmajiem četriem mēnešiem liecina, ka jau izkrāpti teju 3,5 miljoni eiro.

Krāpniecība zeļ

Vislielākās summas noziedznieki pamanījušies iegūt, zvanot pa telefonu – šādā veidā nozagti jau teju 1,7 miljoni eiro. Otrs ienesīgākais veids ir krāpniecība, izmantojot dažādas finanšu platformas, kur garnadži "nopelnījuši" 1,1 miljonu eiro, rāda Valsts policijas un SEB bankas apkopotie dati.

Patiesais zaudētās naudas apjoms varētu būt daudzkārt lielāks, jo, kā trešdien preses konferencē norādīja Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics, iepriekš minētie skaitļi ir tikai par tiem cilvēkiem, kas ir vērsušies policijā. "Zaudējumi ir milzīgi. Šogad ir jau faktiski 3,5 miljoni [eiro - red.] un mēs droši varam to reizināt ar trīs, kas būs gada beigās," norāda policijas pārstāvis.

Digitālo platformu krāpnieki, kā skaidro policija, mēdz izmantot arī slavenības, lai piesaistītu uzmanību. Krāpnieku vidū populāri ir kļuvis izmantot pretrunīgi vērtētā miljardiera, kriptovalūtu cienītāja Īlona Maska seju, zīmolus un ierakstītus video, kuriem apakšā tiek pieliktas krāpnieku veidotas saites.

SEB bankas Drošības pārvaldes vadītājs Mārcis Pelcis kopā ar kolēģiem veica eksperimentu, izliekoties par ieguldītājiem vienā no "Īlona Maska" platformām, lai saprastu kā viltus investīciju krāpnieki strādā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!