Foto: AP/Scanpix

Eiropas Centrālās bankas (ECB) amatpersonas sazinājušās ar Latviju, kas saņēmusi lielu Krievijas noguldījumu apjomu, lai brīdinātu varasiestādes nepieņemt no Kipras aizplūstošo krievu naudu, vēsta situāciju labi pārzinoši informācijas avoti.

"Mūsu Latvijas draugiem tika skaidri pateikts - ja jūs vēlaties pievienoties eirozonai, jums nevajadzētu nodrošināt patvērumu Krievijas naudai, kas aizplūst no Kipras," norādīja kādas eirozonas valsts centrālās bankas baņķieris.

Savukārt Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis portālam "Delfi" sacīja, ka tās ir tikai baumas un ministrija nav saņēmusi šāda rakstura signālus no ECB.

"Latvijas finanšu sektoram ir augstākas kapitāla likviditātes prasības nekā Eiropas Savienībā, kā arī stingri uzraudzības mehānismi. Turklāt Latvijā pastāv speciālu pasākumu kopums tieši nerezidentu noguldījumu naudas plūsmas pārraudzībai. Tai pat laikā Latvijā esošajām bankām un tā uzraugam ir jāturpina koncentrēties arī uz proaktīvu risku pārvaldīšanu, sacīja Jarockis.

Viņš arī norāda, ka Latvijā ir vienas no augstākajām prasībām nerezidentu klientu izvērtēšanā. Tāpat Latvijas regulējums ir atbilstošs starptautiskajiem standartiem, ko ir atzinusi Eiropas Padomes Moneyval komiteja.

Analītiķi vēsta, ka laikā, kamēr Kipras prezidents Niks Anastasiads vilcinājās ar vienošanās panākšanu par valsts glābšanas programmu, no valsts slēgtajām bankām strauji aizplūdusi nauda.

Skaidrā naudā, kas izņemta no bankomātiem, un ārkārtas pārskaitījumos "humānajām piegādēm" liela apjoma finanšu līdzekļi pameta Kipru pirms un pēc tam, kad valsts likumdevēji pārsteidza Eiropu un noraidīja ierosinājumu depozītu turētājiem piemērot nodokli.

Neviens gan precīzi nezina, cik daudz naudas ir aizplūdis no Kipras bankām un uz kurieni tā devusies. Krīzes centrā esošajām bankām - "Laiki Bank" un "Bank of Cyprus" - ir struktūrvienības Londonā, kas visu pagājušo nedēļu turpinājušas darbu, nenosakot ierobežojumus naudas izņemšanai. "Bank of Cyprus" arī pieder 80% akciju Krievijas bankā "Uniastrum Bank", kas arī nav noteikusi ierobežojumus naudas izņemšanai Krievijā.

Kamēr vienkāršie Kipras iedzīvotāji pulcējās garās rindās pie bankomātiem, lai izņemtu pāris simtus eiro skaidrā naudā, citi noguldītāji izmantojuši dažādas pieejas, lai piekļūtu savai naudai.

Uzņēmumiem, kam nācies ievērot kapitāla prasības, lai izvairītos no maksātnespējas, ļauta piekļuve līdzekļiem. Tāpat atļauti darījumi humānās palīdzības produktu, medikamentu un aviācijas degvielas tirdzniecībai.

Kā ziņots, eirozonas finanšu ministri naktī uz pirmdienu piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7,03 miljardu latu) starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā.

Vienošanās paredz, ka Kipras otra lielākā banka "Laiki Bank" nekavējoties tiks sadalīta "labajā" un "sliktajā" bankā, bet labie aktīvi galu galā tiks pievienoti Kipras lielākajai bankai "Bank of Cyprus".

Savukārt sliktā banka laika gaitā tiks likvidēta.

Tikmēr visi Kipras bankās esošie depozīti, kas pārsniedz 100 000 eiro (70 000 latu), tiks aplikti ar vienreizējo nodevu, savukārt noguldījumi, kas nepārsniedz 100 000 eiro, ar nodokli netiks aplikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!