Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Centrālā banka (ECB) savu digitālo valūtu varētu radīt dažu gadu laikā, un tas varētu būtiski mainīt eirozonas finanšu sektoru, raksta "Bloomberg".

Līdz brīdim, kad ECB varētu prezentēt šos valūtu, varētu paiet 2-4 gadi, jo būtiski risināt tādus jautājumus kā naudas atmazgāšana, privātums un tehnoloģijas.

"Nojaušu, ka tas notiks," sacījusi ECB prezidente Kristīne Lagarda (Christine Lagarde). "Ja lietotājiem tas ir lētāk, ātrāk un drošāk, tad mums šī iespēja ir jāizpēta. Ja tas veicinās labāku monetāro suverenitāti, labāku eirozonas autonomiju, tad mums šī iespēja ir jāizvērtē," viņa uzsvērusi.

2-4 gadu laika periods ir labāks rādītājs nekā citām, konkurējošām valstīm. ASV Federālo Rezervju vadītājs Džeroms Pauels un Anglijas Bankas vadītājs Endrjū Beilijs sacījis, ka aizvien ir piesardzīgi. Pauels uzsvēris, ka uz šo jautājumu skatīsies uzmanīgi un pārdomāti, bet Beilijs uzsvēris, ka, lai domātu par dažādiem blakusefektiem, būs jāveltī daudz smaga darba.

Pagājušajā mēnesī ECB ieviesa jaunu sabiedriskās konsultācijas pasākumu, kas ilgs līdz janvāra vidum. Līdz aptuveni gada vidum amatpersonas plāno izlemt, vai sākt digitālās valūtas projektu.

ECB signalizē, ka digitālās valūtas ideja būtu stimuls patērētājiem, kuriem nepieciešami jauni veidi, kā norēķināties par pirkumiem, jo pandēmija ir ietekmējusi maksājumu vidi. Lagarda uzsvērusi, ka ECB uzdevums ir nodrošināt uzticību naudai un digitālā eiro veidošana ir nepieciešama, ņemot vērā globālās ekonomikas izmaiņas nākotnē.

Digitālais eiro būtu elektronisks centrālās bankas naudas līdzekļu veids, kas pieejams visiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem (līdzīgi kā banknotes, tikai digitālā veidā) ātrai, vienkāršai un drošai ikdienas maksājumu veikšanai. Tas papildinātu skaidro naudu, nevis to aizstātu. Eirosistēma jebkurā gadījumā turpinās emitēt skaidro naudu.

"Eiro pieder eiropiešiem un mūsu uzdevums ir to sargāt," iepriekš sacīja Lagarde. "Eiropieši arvien vairāk izmanto digitālās iespējas, lai tērētu, uzkrātu un ieguldītu naudu. Mūsu loma ir nodrošināt uzticēšanos naudai. Tas nozīmē gādāt par eiro piemērotību digitālajam laikmetam. Mums jābūt gataviem nepieciešamības gadījumā laist apgrozībā digitālo eiro."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!