Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Centrālās bankas neparasti straujais procentu likmju paaugstinājums pagājušajā nedēļā bija piemērots situācijai, aģentūrai "Bloomberg" sacījis ECB galvenais ekonomists Filips Leins, uzsverot, ka turpmākie centrālās bankas soļi, visticamāk, būs pieticīgāki.

Īru ekonomists tiek uzskatīts par vienu no skarbākajiem ECB politikas veidotājiem, un viņš ir arī atbildīgs par padomei iesniegto priekšlikumu izstrādi.

Tā kā eirozonas inflācijas līmenis ir pārāk augsts, bija nepieciešams nozīmīgs solis, lai paātrinātu pāreju no labvēlīgajām aizņemšanās izmaksām.

"Mēs sagaidām, ka esošā situācija mums liks turpināt paaugstināt procentu likmes vairākās nākamajās sanāksmēs," sacījis Leins.

Lai gan citas ECB amatpersonas pagājušajā nedēļā "Bloomberg" sacīja, ka neizslēdz turpmāku 75 bāzes punktu kāpumu, Leina komentāri apstiprina viedokli, ka turpmākie pasākumi varētu būt mierīgāki.

Vienlaikus viņš arī uzsvēra, ka inflācijas perspektīvas riski aizvien ir augšupvērsti. Piemēram, ASV augusta dati pārspēja prognozes, apstiprinot gaidas par straujāku Federālo rezervju sistēmas soli nākamajā sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!