Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Centrālās bankas (ECB) ilgāka termiņa refinansēšanas mērķoperāciju trešās kārtas (TLTRO III) izsolē Latvijas kredītiestādes aizņēmušās kopumā 1,185 miljardus eiro, informēja Latvijas Bankā.

Centrālajā bankā norādīja, ka TLTRO III izsolē eirosistēma piešķīra gandrīz 1,31 triljonu eiro 742 dalībniekiem. Norēķini notika 2020. gada 24. jūnijā, galīgā procentu likme tiks noteikta 2021. gada 10. septembrī, bet atmaksa paredzēta 2023. gada 28. jūnijā.

TLTRO izsolēs kopš to uzsākšanas 2014. gadā Latvijas kredītiestādes izmantojušas iespēju aizņemties gandrīz 1,7 miljardus eiro.

Jau vēstīts, ka banka "Citadele" attiecīgajā TLTRO III izsolē saņēma 440 miljonu eiro aizdevumu.

ECB Padome 2020. gada 30. aprīļa sanāksmē lēma par stimulējošas monetārās politikas pastiprināšanu, atbildot uz koronavīrusa Covid-19 radītajiem riskiem eirozonas ekonomikai. Tostarp ECB Padome nolēma padarīt pievilcīgāku aizņemšanās likmi kredītiestādēm ilgāka termiņa refinansēšanas mērķoperāciju TLTRO III programmas ietvaros.

Ilgāka termiņa refinansēšanas mērķoperācijas nodrošina iespēju bankām, kuras attīsta kreditēšanu, saņemt resursus ar negatīvu procentu likmi, proti, par aizņēmumiem, kas tiek novirzīti tautsaimniecībai, bankām tiek piemaksāts.

Kredītiestādēm laika periodā no 2020. gada jūnija līdz 2021. gada jūnijam ir iespēja no ECB aizņemties naudu ar likmi, kas ir par 50 bāzes punktiem zemāka nekā eirosistēmas galveno refinansēšanas operāciju vidējā procentu likme attiecīgajā periodā. Turklāt kredītiestādēm, kuras spēs saglabāt aizdevumu atlikumus uzņēmumiem un mājsaimniecībām iepriekšējā līmenī, tiks piemērota likme, kas būs par 50 bāzes punktiem zemāka par noguldījumu iespējas uz nakti procentu likmi, un tā sasniegs -1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!