Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Centrālās bankas (ECB) īstenotās valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmas darbības astoņos mēnešos Latvijas Banka ir iegādājusies Latvijas valsts un eiro zonas starptautisko organizāciju vērtspapīrus kopumā 1,443 miljardu eiro apmērā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Tostarp oktobrī Latvijas Banka ir iegādājusies vērtspapīrus 203,788 miljonu eiro apmērā.

Programmas pirmajā darbības mēnesī - martā - Latvijas Banka iegādājās vērtspapīrus par 190,294 miljoniem eiro, aprīlī - par 164,546 miljoniem eiro, maijā - par 176,967 miljoniem eiro, jūnijā - par 191,496 miljoniem eiro, jūlijā - par 177,758 miljoniem eiro, augustā - par 152,458 miljoniem eiro, bet septembrī - par 185,4 miljoniem eiro.

Vērtspapīru iegādes programma sākās 2015. gada martā, īstenojot galveno eiro sistēmas - ECB un eiro zonas nacionālo centrālo banku - mērķi, uzturēt vidēja termiņa inflāciju tuvu, bet mazāku par 2% gadā. Paplašinātajā aktīvu pirkšanas programmā (PAPP) ietilpst trīs sadaļas - valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programma (PSPP), nodrošināto obligāciju pirkšanas programma (CBPP3) un ar aktīviem nodrošinātu vērtspapīru pirkšanas programma (ABSPP).

PAPP programma ilgs no 2015. gada 9. marta līdz 2016. gada septembra beigām vai līdz brīdim, kad ECB būs pārliecinājusies, ka vērojama noturīga inflācijas līmeņa tuvināšanās cenu stabilitātes mērķim. Ik mēnesi pirkto vērtspapīru mērķapjoms PAPP ietvaros paredzēts 60 miljardi eiro jeb 19 mēnešos kopā - vairāk nekā triljons eiro.

Minētās ECB programmas ietvaros Latvijas Bankai, līdzīgi kā parējām eiro zonas nacionālajām centrālajām bankām, noteiktā daudzumā ir jāpērk savas valsts valdības obligācijas vietējā tirgū, kā arī eiro zonas starptautisko organizāciju vērtspapīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!