Foto: LETA

Tuvojoties nākamā gada 1.janvārim, kad Latvijā tiks ieviests eiro, ar katru ceturksni pieaug arī eiro atbalstošo uzņēmēju skaits. Pāreju uz eiro šobrīd atbalsta nu jau 51% uzņēmēju, kas ir par 16,4% vairāk nekā pagājušā gada septembrī, liecina bankas "Citadele" un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS šā gada septembrī veiktā uzņēmēju aptauja.

Latvijas pāreju uz eiro jau atbalsta 51% uzņēmēju, šā gada jūnijā to atbalstīja 48,8% uzņēmēju, taču pirms gada – 2012.gada septembrī to atbalstīja vien 34,6% uzņēmēju. Vislielākais atbalsts eiro ieviešanai ir lielo uzņēmumu vidū: no uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir lielāks par vienu miljonu latu, eiro ieviešanu atbalsta 80%. Savukārt, raugoties pēc darbinieku skaita uzņēmumā, visvairāk eiro ieviešanu atbalsta uzņēmumi ar 50 līdz 249 darbiniekiem jeb 71% no šiem uzņēmumiem.

"Kopš šīs aptaujas sākuma pirms gada, uzņēmēju atbalsts eiro ir mērķtiecīgi pieaudzis, turklāt tas notiek tieši uz eiro noliedzēju samazināšanās rēķina. Šo tendenci daļēji var izskaidrot ar "pieraduma" faktoru, vienlaikus gribētos ticēt, ka arvien vairāk uzņēmēju eiro ieviešanā ir saskatījuši sagaidāmus taustāmus, pozitīvus ieguvumus savam konkrētajam uzņēmumam," saka bankas "Citadele" galvenais ekonomists Zigurds Vaikulis.

Salīdzinot ar jūnija pētījumu, šogad septembrī nedaudz ir palielinājies neeksportējošo uzņēmēju atbalsts eiro – ja jūnijā tie bija 45%, tad septembrī – 47%. Taču gandrīz vienai piektajai daļai jeb 19,9% uzņēmēju pret eiro ieviešanu Latvijā ir neitrāla attieksme. Salīdzinot ar jūnijā veikto pētījumu, šo uzņēmēju īpatsvars saglabājas nemainīgs. Joprojām pavisam neliela daļa – 2,3% uzņēmēju nav viedokļa par Latvijas pāreju uz eiro.

Kopš jūnija par 4,5% samazinājies eiro skeptiķu jeb to uzņēmēju skaits, kas nemaz neatbalsta pāreju no lata uz eiro, un septembrī tie bija 15,5%. Savukārt to uzņēmēju skaits, kas pauda atbildi, ka drīzāk neatbalsta eiro ieviešanu, salīdzinot ar šā gada jūniju, nedaudz pieaudzis – jūnijā tie bija 10,4%, bet septembrī - 11,4%.

Pētījumā apkopotas 750 dažādu nozaru un lieluma Latvijas uzņēmumu vadītāju sniegtās atbildes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!