Foto: LETA
Pārejas uz eiro laikā iedzīvotāji biežāk sākuši izmantot maksājumu kartes - ar maksājumu kartēm janvāra pirmajās četrpadsmit dienās tika veikti 6,6 miljoni darījumu, kas ir par 20-30% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Vidējā pirkuma summa šajā periodā svārstījusies 16 eiro un 20 eiro robežās. Tas liecina, ka maksājumu kartes vairāk tiek izmantotas ikdienas pirkumiem, žurnālistiem sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Pirkumu kopējā summa šajā periodā sasniedza vairāk nekā 122 miljonus eiro. Vidējā pirkuma summa šajā periodā svārstījusies 16 un 20 eiro robežās. Šajā statistikā nav iekļauti maksājumi par precēm interneta veikalos, kur vidējās summas ir lielākas nekā ikdienas pirkumiem.

Arī Igaunijā pēc eiro ieviešanas bija ievērojams elektronisko norēķinu īpatsvara pieaugums, kas saglabājās ilgākā termiņā.

Bičevskis atzina, ka pēc trim līdz sešiem mēnešiem būs redzams, vai Latvijas iedzīvotāju jaunie paradumi kļūs par pastāvīgu rīcības modeli.

Decembrī un janvārī latu un eiro vienlaicīgas apgrozības periodā būtiski auga skaidras naudas iemaksas kontā gan banku filiālēs, gan naudas iemaksas bankomātos, gan darījumi ar maksājumu kartēm.

Bičevskis atzina, ka, pretēji bažām, vairums iedzīvotāju un uzņēmēju uzklausīja praktiskos ieteikumus, kā labāk sagatavoties eiro ieviešanai un ērti un droši aizvadīt latu un eiro vienlaicīgās apgrozības periodu. Sākot ar savlaicīgu skaidrās naudas iemaksu kontā 2013.gada nogalē un norēķiniem ar maksājumu kartēm, kā arī neklātienes pakalpojumu izmantošanu 2014.gada sākumā, klienti nodrošināja to, ka rindas banku filiālēs un tirdzniecības vietās bija daudz īsākas, nekā gaidīts. Līdz ar to var teikt, ka pāreja uz eiro pierādīja, ka Latvijā var būt moderna finanšu pakalpojumu izmantošanas kultūra, rezumēja Bičevskis.

Šodien preses konferencē par eiro ieviešanu piedalījās vairāku ar eiro ieviešanu iesaistīto institūciju pārstāvji, kuri pauda pateicību iesaistītajām pusēm par sadarbību un atsaucību, plānojot eiro ieviešanu un ieviešanas laikā. Komentējot daudzās pateicības, Bičevskis jokoja, ka jūtas kā "Oskara" balvas pasniegšanas ceremonijā.

Kā ziņots, no 15.janvāra eiro ir kļuvis par vienīgo maksāšanas līdzekli, bet latu apmaiņa pret eiro turpinās. Latus pret eiro mainīs Latvijas Pasta reģionālajās nodaļās līdz marta beigām, komercbankās - līdz jūnija beigām, bet Latvijas Bankā - bez ierobežojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!