Foto: Reuters/Scanpix
Latvija spējusi panākt ievērojamu ekonomikas atlabšanu un, kaut arī valstij saglabājas vairāki makroekonomiskie riski, eiro ieviešana Latvijai atnesīs jaunu laikmetu, norāda "Moody's Corporation" finanšu analītikas struktūrvienība "Moody's Analytics".

Aģentūra Latvijai nākamajā gadā prognozē iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu 4,2% apmērā, ja vien būtiski nesaruks ES ekonomiskā aktivitāte un reģions neieslīgs jaunā recesijā. Vietējais pieprasījums līdz 2013.gada beigām pieaugs līdz aptuveni 4,7% un 2014.gadā līdz 5,3%.

"Latvijas lēmums 1.janvārī pievienoties eirozonai valstij iezīmē jaunu laikmetu kā eirozonas 18.dalībvalstij. Latvija ir izpildījusi visus konverģences kritērijus eiro ieviešanai, un valsts līderi cer, ka [..] vienotās valūtas pieņemšana palielinās tiešās ārvalstu investīcijas un novedīs pie eksporta apjoma pieauguma," teikts ziņojumā.

"Kaut arī daudzi Latvijas iedzīvotāji ir skeptiski par eiro ieviešanu, 1.janvāris strauji tuvojas un viņi apzinās, ka atpakaļceļa vairs nav."

"Moody's Analytics" savā ziņojumā par Latviju atskatās uz pirmskrīzes ekonomisko situāciju un sarežģītajiem atlabšanas pasākumiem pēc ekonomiskās krīzes, norādot, ka Latvijas atlabšana bijusi ievērojama.

"Latvija ir parādījusi, ka, saskaroties ar izaicinājumu, valsts līderi nedodas prom, bet stājas tam pretī. Tieši tā notika grūtajā situācijā, ar kuru valsts pirms dažiem gadiem saskārās globālās finanšu krīzes iespaidā, " teikts ziņojumā.

Kaut arī Latvijas IKP pieaugums nav sasniedzis pirmskrīzes apmērus, ekonomiskā izaugsme ir spēcīgāka nekā kaimiņvalstīs un daudzās Eiropas Savienības (ES) valstīs, līdz ar to "Latvijas nākotnes prognozes šķiet iedrošinošas", raksta aģentūra.

Tomēr IKP pieaugums nav radījis atbilstošu darba vietu skaita palielināšanos, līdz ar to bezdarba līmenis saglabājas kā viens no ekonomiskās labklājības šķēršļiem.

Eiropas vienotās valūtas ieviešana 1.janvārī mazināt valūtas kursa neskaidrības un veicinās eksportu un tiešās ārvalstu investīcijas, prognozē aģentūra.

Starp galvenajiem riskiem nākotnē "Moody's Analytics" izceļ arī negatīvās demogrāfiskās tendences, kas ilgtermiņā apdraud pieauguma potenciālu.

"Kapitāla preču eksporta pieaugums šā gada pirmajos trīs ceturkšņos, salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem deviņiem mēnešiem, apliecina, ka Latvija spēj ne tikai investēt iekšējā tirgū, bet arī globālā mērogā. Nesenie dati par rūpnieciskās ražošanas apmēriem ir iedrošinoši, un, saglabājoties šai tendencei, uzlabosies vietējais pieprasījums un valsts eksports," teikts ziņojumā.

"Moody's" norāda, ka premjerministra Valda Dombrovska neseno demisiju, uzņemoties politisko atbildību par traģisko "Maxima" lielveikala sabrukšanu, kas prasīja 54 cilvēku dzīvības, var vērtēt kā politiskas nestabilitātes risku, tas arī "parāda, ka valsts ir nobriedusi kā demokrātija un ka Latvijas līderu vidū netrūkst cieņas pret cilvēku dzīvību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!