Foto: PantherMedia/Scanpix

No otrdienas, 16. jūlija valdības iknedēļas sēžu darba kārtībā regulāri parādīsies sadaļa "Ar pāreju uz euro saistītie jautājumi" – līdz ar Latvijas pievienošanos Eiropas vienotajai valūtai, nepieciešams mainīt aptuveni tūkstoti normatīvo aktu.

Finanšu ministrija aprēķinājusi, ka saistībā ar Latvijas pievienošanos eirozonai no 2014. gada 1. janvāra, līdz nākamā gada sākumam būs nepieciešams grozīt aptuveni simts likumus un aptuveni 500 Ministru kabineta noteikumu.

Likumu grozījumus plānots nosūtīt Saeimai līdz šī gada 15. augustam, lai tie varētu stāties spēkā no nākamā gada 1. janvāra. Savukārt daļai valdības noteikumu jāstājas spēkā jau sākoties paralēlajam cenu atspoguļošanas periodam, tas ir, no 1. oktobra. Šos noteikumus plānots apstiprināt jau līdz 10. septembrim, bet tos noteikumus, kam jāstājas spēkā no 2014. gada 1. janvāra, plānots pieņemt un nosūtīt publicēšanai "Latvijas Vēstnesī" līdz šī gada 15. novembrim.

Savukārt vēl 300 valdības noteikumus, kuros minēti lati, plānots grozīt laika posmā no 2014. gada 1. janvāra līdz 2016. gada 30. jūlijam.

Tāpat arī pašvaldībām būs jāgroza savi saistošie noteikumi, kuros minēti lati, otrdien informēja Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre.

Tas, cik īsti valstij izmaksās visu šo normatīvo aktu grozīšana, pagaidām nav zināms. "Ar normatīvo aktu pielāgošanu nodarbojas ierēdņi darba laikā un, iespējams, arī veltot tam virsstundas," sacīja Bajāre, uzsverot, ka valstij ir pienākums pielāgot normatīvos aktus jaunajai valūtai.

Aptuveni desmitā daļa no saistībā ar eiro ieviešanu grozāmajiem valdības noteikumiem regulē dažādu valsts iestāžu pakalpojumu cenrāžus vai nodevu apjomu. Gan valsts institūciju sniegto pakalpojumu cenas, gan nodevas plānots pārrēķināt pēc matemātiskā principa, izmantojot oficiāli noteikto maiņas kursu – 0, 702804 lati par vienu eiro.

Bajāre arīdzan norāda, ka privātajā sektorā nav nepieciešams grozīt nedz komersantu starpā slēgtos līgumus, nedz komersanta slēgtos darba līgumus, tikai tajos minētās summas latos būs jāpārrēķina eiro, balstoties uz matemātisko principu un ievērojot fiksēto maiņas kursu.

Jau ziņots, ka vakar ES finanšu ministri pieņēma galējo lēmumu par Latvijas uzaicināšanu iestāties eirozonā. Latvijā eiro iecerēts ieviest no 2014.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!