Foto: Publicitātes foto

Policija iesaka cilvēkiem, kuri strādā ar skaidru naudu, piemēram, tirgotājiem un dažādu pakalpojumu sniedzējiem, iegādāties naudas skenerus, kuri samazina risku iegūt viltotās eiro banknotes.

Kā lekcijā Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) sacīja Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes galvenais inspektors Raitis Kalnačs, policijas darbinieki biežāk saskaras ar banknošu viltojumiem. Iespēja sastapties ar banknošu viltojumiem ir attiecībā 1:30 000, viltotu monētu iespējamība ir attiecībā 1:56 700.

Galvenās pazīmes, kā atšķirt viltotu banknoti, ir pēc papīra, hologrāfiskās joslas, ūdenszīmes un hologrāfiskiem attēliem. Īpaši uzmanība būtu jāpievērš banknošu papīram - īstā banknošu papīrā izmantota kokvilna, bet viltotāji biežāk izmanto celulozes papīru. Inspektors piebilda, ka nevajadzētu paļauties uz vienu pazīmi. Vismaz sākotnēji vajadzētu pārbaudīt trīs pazīmes, kuras varētu apstiprināt naudas viltojumu.

Attiecībā uz eiro monētām īpaša uzmanība jāpievērš detaļām, kuras viltojumiem bieži ir pavirši izstrādātas, piemēram, monētu priekšpuse, kur ir attēlota Eiropas karte, maliņas, un monētas aizmugure, kura katrai dalībvalstij atšķiras. Monētas viltojumi lielākoties tiek izlieti, līdz ar to monētu detaļas nav precīzi iestrādātas.

Kalnačs gan piebilda, ka nevajag uztraukties par monētām, kurām atšķiras priekšpusē Eiropas karte. Līdz 2007.gadam tika ražotas monētas, uz kurām bija attēlotas eirozonas dalībvalstis, bet monētām, kuras ražotas pēc 2007.gada, tiek attēlota visa Eiropas karte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!