Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas lielākā banka "HSBC" paziņojusi, ka dažās valstīs tā varētu sākt iekasēt maksu par "pamata bankas pakalpojumiem", jo kredītiestādes ceturkšņa peļņa samazinājusies par 35%, ziņo "BBC".

Tā apsver iespēju iekasēt maksu par tādiem produktiem kā, piemēram, norēķinu konti. Banka pavēstījusi, ka liels skaits šādu kontu tai rada zaudējumus.

"HSBC" pārstāvis "BBC" pēc tam skaidrojis, ka banka ir apņēmības pilna turpināt nodrošināt bezmaksas "pamata bankas kontus" Lielbritānijā, bet piebildis: "Mēs vienmēr regulāri pārskatām mūsu standarta norēķinu kontu un saistīto pakalpojumu cenas."

Ļoti maz banku prasa maksu par standarta bankas kontiem, taču eksperti saka, ka tas varētu mainīties, ja Lielbritānijā pandēmijas dēļ tiks noteiktas negatīvas procentu likmes.

"HSBC" informēja, ka peļņa pirms nodokļu nomaksas gada trešajā ceturksnī samazinājusies par 35% līdz 3,1 miljardam ASV dolāru, bet ieņēmumi samazinājās par 11%. Līdz ar to bankai jāmeklē ieņēmumu palielināšanas veidi.

Kredītiestāde arī norādījusi, ka tas paātrinās pārstrukturēšanas plānu, samazinot izmaksas vairāk nekā iepriekš lēsts.

Neskatoties uz grūto darbības vidi, "HSBC" vadītājs Noels Kvins sacījis, ka ir arī pazīmes, kas vieš cerības.

"Tie ir daudzsološi rezultāti, ņemot vērā Covid-19 ietekmi uz pasaules ekonomiku. Esmu gandarīts par ievērojami zemākiem kredītu zaudējumiem ceturksnī, un mēs virzāmies uz priekšu, lai pielāgotu savu biznesa modeli ieilgušajai zemo procentu likmju videi," viņš teicis.

"HSBC" bija atlikusi no 8 līdz 13 miljardiem dolāru sliktajiem aizdevumiem, jo tā sagaida, ka Covid-19 pandēmijas dēļ vairāk cilvēku un uzņēmumu nepildīs saistības.

Jau pirms pandēmijas "HSBC" pārstrukturēšanas plāns paredzēja līdz 2022. gadam samazināt izmaksas 4,5 miljardu ASV dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!