Foto: Pixabay

Eiropas Centrālā banka (ECB), kas uzrauga 117 lielākās eirozonas bankas, plāno otrdien paziņot lēmumu ļaut bankām atsākt dividenžu izmaksu, taču piemērot striktus nosacījumus, raksta "Irish Times".

Eiropas lielākie finanšu regulatori patlaban tuvojas finišam rekomendāciju sagatavošanai, kas ļaus reģiona spēcīgākajām bankām pēc deviņu mēnešu ilgas pauzes atsākt dividenžu izmaksu, piemērojot striktus ierobežojumus. ECB otrdien plāno publicēt savus nosacījumus, saskaņā ar kuriem tā varētu ļaut dažiem aizdevējiem izmaksāt dividendes, atklājušas trīs anonīmas personas, kas iesaistītas diskusijās.

Šā gada martā, pandēmijai Eiropā uzņemot apgriezienus, ECB lika eirozonas bankām apstādināt dividenžu izmaksu un akciju atpirkšanu, lai iesaldētu 30 miljardu eiro lielu kapitālu. Kopš tā laika sektora pārstāvji ir centušies panākt, lai spēcīgākajām bankām tiktu atļauts atkal maksāt dividendes.

Šis temats gan ir sadalījis Eiropas finanšu regulatorus divās daļās – daļa uzskata, ka banku sektoram jāturpina iesaldēt kapitāls, gatavojoties potenciālajam bankrotu skaita pieaugumam, kad valdības pārtrauks savas aizdevumu garantiju programmas un citas ekonomikas atbalsta programmas pandēmijas laikā.

Tiesa gan, dati liecina, ka bankas, sākoties pandēmijai, bijušas daudz stiprākas nekā 2008. gada finanšu krīzē, un banku vadītāji brīdinājuši, ka dividenžu aizliegums liks investoriem pamest šo sektoru, tādējādi mazinot tā iespējas piesaistīt jaunu kapitālu.

"Es uzskatu, ka viņi skatās uz bankām kā uz privileģētu sektoru, taču gluži pretēja aina atklājas, skatoties uz akcijām," sacījis kādas bankas vadītājs. "Euro Stoxx" banku sektora indekss šajā gadā ir sarucis par 22%, kas ir sliktāks rādītājs, nekā kopējā tirgus rādītājs.

Iesaistīto personu informācija liecina, ka ECB amatpersonas paziņos, ka bankas var atsākt dividenžu maksājumus, ja tām pietiek kapitāla, lai absorbētu prognozētos zaudējumus, ko var radīt Covid-19 vīrusa ietekme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!