Foto: LETA
Valdība jau spērusi nozīmīgus soļus "Parex" bankas sadalīšanai, bet Eiropas Komisijas galīgais vērtējums par bankas restrukturizācijas plānu sagaidāms vien rudenī, portālam "Delfi" apstiprināja Finanšu ministrijā (FM) un EK pārstāvniecībā Latvijā.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis informēja, ka sarunas ar komisiju turpinās, un FM ir pārliecināta – visām pusēm sadarbojoties, rudenī tiks pieņemts gala lēmums par bankas restrukturizāciju, turklāt pašlaik "konsultācijas notiek ļoti pozitīvi un produktīvi".

Darbs pie bankas restrukturizācijas turpināsies un EK lēmuma pieņemšana rudenī, nevis jūlija beigās, kā bija gaidāms iepriekš, to neaizkavējot.

EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļas speciālists Jānis Krastiņš apliecināja, ka gala lēmumu komisija varētu pieņemt rudenī, bet plašākus komentārus nesniedza.

Jau ziņots, ka EK vēl turpina vērtēt bankas restrukturizācijas plānu, lai tas būtu "saderīgs" ar Eiropas Kopienas iekšējo tirgu, kā arī vērtē bankas ilgtermiņa dzīvotspēju bez papildus valsts atbalsta pārskatāmā nākotnē. No 2009.gada 10. maija līdz pat šim brīdim notiek komunikācija starp EK Konkurences ģenerāldirektorātu un Latvijas institūcijām par iesniegto valsts atbalsta restrukturizācijas plānu, lai nodrošinātu, ka piedāvātais restrukturizācijas modelis ir dzīvotspējīgs un nekropļos konkurenci Kopienas iekšējā tirgū.

Valdība jau ir atbalstījusi "Parex" restrukturizāciju un faktiski tam sperti jau pirmie soļi - Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) izsniedza komercdarbības licenci jaunai valstij pilnībā piederošai bankai "Citadele". Saskaņā ar plānu tā pārņems "Parex bankas" "labos" aktīvus un turpmāk darbosies kā atsevišķa kredītiestāde, ko neapgrūtinās "Parex bankai" uzliktie darbības ierobežojumi, piemēram, aizliegums izsniegt kredītus.

"Citadele banka" jau ir reģistrēta Komercreģistrā, taču reālu bankas darbību tā varētu uzsākt 1.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!